Effect of Particle Size and Packing Density on the Determination of Grain Protein by the Infrared Grain Quality Analyzer

적외선 곡류품질분석기(GQA)의 단백질 정량에 미치는 측정시료의 Particle Size 및 충진밀도의 영향

  • Shin, H.K. (Wheat and Barley Research Institute, Office of Rural Development) ;
  • Ryu, I.S. (Wheat and Barley Research Institute, Office of Rural Development)
  • 신현국 (농촌진흥청 맥류연구소) ;
  • 유인수 (농촌진흥청 맥류연구소)
  • Published : 1979.06.30

Abstract

A Neotec infrared instrument was evaluated for determination of protein contents of wheat and barley. Correlation coefficients between protein content determined on the instrument and by the Kjeldahl method were highly significant (0.97 to 0.98). Accuracy of analyses, measured by the standard error of a single test was 0.07 to 0.16, giving a coefficient of variability of 0.6 to 1. 1%. Method of grinding samples affected particle size and type. Particle size did not directly influence protein values; however, greater accuracy and reproducibility were achieved with smaller particle sizes. Packing density inside the loading tell also influenced the analytical results.

1. Gram Quality Analyzer로 측정한 단백질과 Kjeldahi치와는 곡종에 관계없이 고도의 상관(상관계수 $0.97{\sim}0.98$)을 나타내었으며 반복 측정시 의미있는 차이를 보이지 않았다. 2. 밀의 경우 경연질별로 큰 차이가 없었으나 보리의 경우 겉보리가 쌀보리보다 상관계수가 약간 낮았고 반복간 오차도 컸다. 3. 측정시료의 입자크기는 단백질 측정치에 직접 영향은 없었으나 입자크기가 작을수록 측정오차가 작았다. 4. 측정 cell에 충진하는 시료는 12 g 정도가 적합하였으며 시료를 많이 넣는 경우 적외선 reflectance가 많아 단백질 측정치는 다소 증가하였으며, 8 g 이하로 넣는 경우 오차가 컸다.

Keywords