Studies on the Measurement of Thermal Properties of Kochujang

고추장의 열(熱) 특성(特性) 측정(測定)에 관(關)한 연구(硏究)

  • Chun, Jae-Kun (Department of Food Technology, College of Agriculture, Seoul National University) ;
  • Mok, Chul-Kyoon (Department of Food Technology, College of Agriculture, Seoul National University) ;
  • Chang, Kyu-Seob (Department of Food Science and Technology, College of Agriculture, Chungnam National University)
  • 전재근 (서울대학교 농과대학 식품공학과) ;
  • 목철균 (서울대학교 농과대학 식품공학과) ;
  • 장규섭 (충남대학교 농과대학 식품가공학과)
  • Published : 1979.09.15

Abstract

The apparatus and method that permit rapid and continuous determination of thermal conductivity and diffusivity of Kochujang, Korean native semi-solid food, are presented. 1. The thermal conductivities of Kochujang are $0.3517\;kcal/mh^{\circ}C$ at $25^{\circ}C$, $0.3957\;kcal/mh^{\circ}C$ at $50^{\circ}C$ and $0.4221\;kcal/mh^{\circ}C$ at $100^{\circ}C$. Thermal diffusivity of Kochujang is $0.1000\;cm^2/min$ at $50^{\circ}C$, specific heat and density are $0.573\;kcal/kg^{\circ}C$, $1,220\;kg/m^3$, respectively. 2. There exists 6.04% discrepancy between the measured value and the calculated one from specific heat and density values.

반고체(半固體) 식품(食品)의 열(熱) 전도도(傳導度)와 열(熱) 확산도(擴散度)를 연속적(連續的)으로 측정(測定)할 수 있는 장치(裝置)를 제작(製作)하여 우리나라 고유(固有)의 반고체(半固體) 식품(食品)인 고추장의 열(熱) 특성(特性)을 측정(測定)하였는 바 그 결과(結果)는 다음과 같다. 1. 고추장의 열(熱) 전도(傳導)는 $25^{\circ}C$에서 $0.3517\;kcal/mh^{\circ}C,\;50^{\circ}C$에서 $0.3957\;kcal/mh^{\circ}C,\;100^{\circ}C$에서 $0.4221\;kcal/mh^{\circ}C$이고 열(熱) 확산도(擴散度)는 $50^{\circ}C$에서 $0.1000\;cm^2/min$ 였으며 비열(比熱)은 $0.573\;kcal/kg^{\circ}C$였다. 또한 고추장의 밀도(密度)는 $1,220\;kg/m^3$이었다. 2. 계산(計算)에 의(依)한 열(熱) 확산도(擴散度)나 실제(實際) 측정(測定)한 열(熱) 확산도(擴散度)와는 6.04%의 차이(差異)를 나타내고 있어 본(本) 장치(裝置)가 다른 반고체(半固體) 식품(食品)의 열(熱) 특성(特性) 측정(測定)에도 이용(利用)될 수 있는 근거(根據)를 제시(提示)하였다.

Keywords