Detection of Chemical Preservatives by the Use of Fluorescence

형광(螢光)을 이용한 식품(食品) 방부제의 검사(檢査)

  • Lee, Mie-Soon (Department of Food and Nutrition, Duk Sung Women's College)
  • 이미순 (덕성여자대학 식품영양학과)
  • Published : 1979.09.15

Abstract

A rapid and simple method for detecting chemical preservatives was attempted on the basis of emitted fluorescence at the illumination of UVSL-25 mineral light. Absorption and fluorescence spectra of powdered samples dispersed in liquid paraffin revealed characteristic patterns depending on chemical preservatives. Detection of chemical preservatives was more readily accomplished by simultaneous comparison of spectral characteristics at long and short wave ranges of the exciting light.

UVSL-25 mineral light를 조사(照射)한 경우에 발생하는 식품(食品) 보존료(保存料) 자체(自體)의 형광(螢光)을 이용하여 신속하고 간편하게 보존료(保存料)를 검사(檢査)할 수 있는 방법(方法)을 시도(試圖)하였다. 유동(流動) 파라핀에 현탁(懸濁)된 분말(粉末) 시료(試料)의 흡수(吸收) 및 발광(發光) 스펙트럼은 보존료(保存料)의 종류에 따라 특징적인 패턴을 나타냈다. 장파장(長波長) 측(側) 및 단파장(短波長) 측(側) 영역(領域)의 자외선(紫外線) 조사(照射)에서 얻은 스펙트럼 특성을 대조(對照)하여 비교하므로써 보존료(保存料)의 종류가 보다 용이하게 판별되었다.

Keywords