Effects of Phosphates on the Growth of Lactic Acid Bacteria

인산(燐酸) 염(鹽)이 유산균(乳酸菌)의 생장(生長)에 미치는 영향(影響)

  • Yu, Tae-Jong (Department of Food Technology, College of Agriculture, Korea University) ;
  • Kim, Il-Hwan (Seo Do Chemicals Co., Ltd.)
  • 유태종 (고려대학교 농과대학 식품공학과) ;
  • 김일환 (주식회사 서도화학)
  • Published : 1979.09.15

Abstract

Effects of monosodium phosphate, disodium phosphate, trisodium phosphate, ${\alpha}-polygel$, sodium ultrametaphosphate and sodium tripolyphosphate on the growth of bacteria, pH and acidity in single culture of Lactobacillus bulgaricus and mixed-culture of Lactobacillus bulgaricus and Streptococcus thermophilus were investigated. Phosphates exerted definite effect in enhancing the growth of the bacteria and acidity of the fermented milk. For the single-culture of Lactobacillus bulgaricus monosodium phosphate and sodium tripolyphosphate were most effective in terms of bacterial growth and acidity, whereas for the mixed-culture of Lactobacillus bulgaricus and Streptococcus thermophilus monosodium phosphate and disodium phosphate showed the best results. In the presence of the phosphates, particularly of trisodium phosphate, the decrease of viable count of bacteria in fermented milk during storage was reduced significantly. The stability of the fermented milk prepared with the mixed-culture of Lactobacillus bulgaricus and Streptococcus thermophilus was improved by the addition of phosphates, particularly of monosodium phosphate.

인산 염(monosodium phosphate, disodium phosphate, trisodium phosphate, ${\alpha}-polygel$ 및 sodium tripolyphosphate)이 Lactobacillus bulgaricus 단독 배양 및 Lactobacillus bulgari쳐s와 Streptococcus thermophilus의 혼합 배양(혼합비 1:1)에 미치는 영향을 검토하였다. 인산 염은 유산균의 생장을 촉진하였으며 특히 단독 배양의 경우 MSP와 STPP가, 혼합 배양의 경우 MSP와 DSP가 가장 효과적이었다. 산도도 유산균의 증식과 동일한 결과를 보였다. 배양액을 실온에서 저장하는 동안 생균 수의 감소는 인산 염 처리구가 대조구에 비하여 완만하였으며 단독 배양시 특히 DSP와 TSP가 효과적이었고 혼합 배양의 경우 TSP와 ${\alpha}-PG$가 가장 효과적이었다. 혼합 균주를 사용하여 제조된 발효유의 저장 중 안정성은 인산염 처리구가 대조구보다 좋았으며 특히 MSP가 가장 효과적이었다.

Keywords