Production of Fructose from Jerusalem Artichoke Tubers By Enzymatic Hydrolysis - I. Preparation and Properties of Immobilized Inulase -

효소 가수 분해에 의한 돼지 감자로 부터 과당 생산 - 제1보 : 고정화 이눌라아제의 제조와 성질 -

  • Kim, Woo-Yeon (Department of Biological Science and Engineering, The Korea Advanced Institute of Science) ;
  • Byun, Si-Myung (Department of Biological Science and Engineering, The Korea Advanced Institute of Science) ;
  • Nahm, Baek-Hie (Department of Biological Science and Engineering, The Korea Advanced Institute of Science)
  • 김우연 (한국 과학원, 생물 공학과) ;
  • 변시명 (한국 과학원, 생물 공학과) ;
  • 남백희 (한국 과학원, 생물 공학과)
  • Published : 1979.12.15

Abstract

Partially purified ${\beta}-fructosidase$ (inulase) from Kluyveromyces fragilis was immobilized on Tygon tube and aminoethyl-cellulose, respectively and both preparations were characterized. Silanization of Tygon tube in chloroform at $65^{\circ}C$ and treatment with 10 % glutaraldehyde were critical for the immobilization of inulase on Tygon tube, while 2 % glutaraldehyde was effective for the immobilization on aminoethyl-cellulose. The derivative of Tygon tube showed 11.5 units of inulase activity per g of dried matrix with retention of 22.5 % of original activity against inulin, whereas one of aminoethyl-cellulose showed 39.3 units per g of dired matrix with 53.4 % of retention. Studies of enzyme stability, pH and temperature dependences, and $K_m$ values are presented for inulase and invertase activities of both immobilized enzymes.

Kluyveonyces fragilis로부터 정제한 ${\beta}-fructosidase$ (inulase)를 Tygon 관과 aminoethyl-cellulose에 고정화 시킨후 효소의 일반적 성질을 알아 보았다, Tygon곤에 효소를 고정화 시키는데 있어서는 크로로포름 용액에서 65^{\circ}C의 조건으로 실란화(silanization) 시킨 다음 10 % 글루타르알데히드로 처리하는 것이 매우 중요한 처리 조건인 반면 2 % 글루타르알데히드 처리가 aminoethyl-cellulose에 inulase를 고정화 시키는데 매우 효과적이 었다. Tygon관에 고정화 시킨 inulase는 g matrix당 11.5 units의 inulase 역가로 보여 주었고 효소 역가의 회수율은 22.5 %인 반면 aminoethyl-cellulose에 고정화 시킨 제품은 g matrix 당 39.3 units, 53.4 % 효소 역가 회수율을 보여 주었다. 두 고정화 제품을 사용하여 invertase(기질이 sucrose) inulase (기질이 inulin) 역가에 대한 효소 안정성, pH 효과, 온도 효과 및 기질 효과를 살펴 보았다.

Keywords