Studies on the Effective Utilization of Soybean - Part I. Experiments on the Improvement of Cultural Methods for Soybean Sprouts -

대두(大豆)의 효율적(效率的) 이용(利用)에 관(關)한 연구(硏究) - 제1보(第1報) 콩나물의 제조개선(製造改善)에 관(關)한 연구(硏究) -

  • Yang, Cha-Bum (Dept. of Food and Nutrition, College of Education, Hanyang Univ.) ;
  • Lee, Sung-Woo (Dept. of Food and Nutrition, College of Education, Hanyang Univ.) ;
  • Ko, Young-Su (Dept. of Food and Nutrition, College of Education, Hanyang Univ.) ;
  • Yoon, Suk-Kwon (Dept. of Food and Nutrition, College of Education, Hanyang Univ.)
  • 양차범 (한양대학교 사범대학 식품영양학과) ;
  • 이성우 (한양대학교 사범대학 식품영양학과) ;
  • 고영수 (한양대학교 사범대학 식품영양학과) ;
  • 윤석권 (한양대학교 사범대학 식품영양학과)
  • Published : 1979.03.31

Abstract

To find out effective cultural methods of soybean sprouts, soaking time, irrigation number and culture temperature influencing on the soybean sprouts were investigated. The optimum soaking was the time which the soybean weight reached the double comparing the initial weight. The relationship between soaking time and temperature could be expressed as ${\hat{Y}}=-0.298x+14.463$(${\hat{Y}}$;time, x; temperature). The optimum number of irrigation was the four times per one day, observing the fresh weight of sprouts, length of axis, length of edible axis and length of roots. Considering only length of axis, optimum temperature was $25^{\circ}C$ but it was estimated to $21-22^{\circ}C$ minimizing the loss of dry weight and nitrogen.

양분(養分)의 손실(損失)이 적고 효율적(效率的)으로 콩나물을 재배(栽培)할 수 있는 재배환경(栽培環境) 특(特)히 수침조건(水浸條件), 주수회수(注水回數) 및 재배온도(栽培溫度)에 따른 적정조건(適正條件)을 조사(調査)한 결과(結果)는 다음과 같다. 1. 발아(發芽)하기에 충분(充分)한 수침(水浸)은 수침(水浸)된 콩의 중량(重量)이 원료(原料)콩의 2배(倍)가 될때가 적당(適當)하며 2배(倍)에 도달(到達)하는 시간(時間)은 온도(溫度)에 따라 달라서 온도(溫度)와의 관계(關係)는 ${\hat{Y}}=-0.298x+14.463$(${\hat{Y}}$=시간(時間), x=온도(溫度))로 표시(表示)할 수 있으며, $30^{\circ}C$에서는 5시간반(時間半) 정도(程度)된다. 2. 주수회수(注水回數)는 배축(胚軸)의 잔뿌리 및 생육(生育)을 고려(考慮)할이만을 고려(考慮)할 때 $25^{\circ}C$라고 할 수 있으나 건물중(乾物重) 및 질소(窒素)의 손실(損失)이 가장 적은 재배온도(栽培溫度)는 $21{\sim}22^{\circ}C$로 추정(推定)된다.

Keywords