Carrageenan Content and its Chemical Composition of Eucheuma cottonii from the Coast of Philippine

Philippine산(産) Eucheuma cottonii의 carrageenan 함량(含星)과 그 성상(性狀)에 대하여

  • Kim, Soon-Seon (Dept. of Food Science and Technology, National Fisheries Univ. of Busan) ;
  • Kim, Seun-Bong (Dept. of Food Science and Technology, National Fisheries Univ. of Busan) ;
  • Kim, In-Su (Dept. of Food Science and Technology, National Fisheries Univ. of Busan) ;
  • Jeung, Mi-Hee (Dept. of Food Science and Technology, National Fisheries Univ. of Busan) ;
  • Park, Yeung-Ho (Dept. of Food Science and Technology, National Fisheries Univ. of Busan)
  • 김순선 (부산수산대학 식품공학과) ;
  • 김선봉 (부산수산대학 식품공학과) ;
  • 김인수 (부산수산대학 식품공학과) ;
  • 정미희 (부산수산대학 식품공학과) ;
  • 박영호 (부산수산대학 식품공학과)
  • Published : 1979.03.31

Abstract

One species of Rhodophyceae namely Eucheuma cottonii from the coast of Philippine was analyzed with respect to the content of carrageenan and such chemical characteristics as the content of sulphate and 3,6-anhydro-D-galactose and its solubility in potassium chloride solution. In addition, the same chemical properties were tested in the fractions separated by the different concentrations of potassium chloride. In comparison of the results of carrageenan in Eucheuma cottonii samples from Philippine and Chondrus ocellatus samples from Korea, carrageenan content in Eucheuma cottonii was higher than that of Chondrus ocellatus. Both samples showed more than forty-five percent carrageenan content. The Eucheuma cottonii carrageenan showed a higher 3,6-anhydro-D-galactose than the Chondrus ocellatus carrageenan. The sulphate content was higher in Chondrus ocellatus than Eucheuma cottonii. In fractionation of carrageenan by the solubility methods using potassium chloride solution, the yield of Eucheuma cottonii was highest in fraction I, fraction III was next and fraction II was the lowest.

Philippine산(産) 원조(原藻)인 Eucheuma cottonii의 carrageenan 함량(含量)과 이로부터 추출(抽出)한 carrageenan의 $SO_3$ 및 3,6-anhydro-D-galactose 함량(含量), KCl용액(溶液)에 대한 용해도(溶解度), KCl 농도별(濃度別)에 따라 분획(分劃)한 획분(劃分)의 함량(含量)에 대하여 조사(調査)하였으며 원과학적(原料學的)인 비교목적(比較目的)으로 우리나라산(産) 진두발(Chondrus ocellatus)의 carageenan함량(含量)과 그 화학적(化學的) 성상(性狀)을 비교(比較) 검토(檢討)하였다. 1. Carrageenan함량(含量)은 Eucheuma cottonii가 진두발보다 높은 값을 나타내어 건물당(乾物當) 약 59%의 함량(含量)을 보였다. 2. Carrageenan의 $SO_3$ 및 3,6-anhydro-D-galactose의 함량(含量)을 보면 Eucheuma cottonii가 진두발보다 $SO_3$함량(含量)은 적고 3, 6-anhydro-D-galactose의 함량(含量)이 많은 경향(傾向)을 나타내었다. 3. Carrageenan의 KCl용액(溶液)에 대한 용해도(溶解度)는 0.125M KCl농도(濃度)에서 침전(沈澱)하는 비율(比率) 및 0.125M과 2.0M KCI농도(濃度)사이에서 침전(沈澱)하는 비율(比率)은 Eucheuma cottonii가 진두발보다 높았으나 2.0M KCl농도(濃度)에서 용존(溶存)하는 비율(比率)은 진두발이 Eucheuma cottonii보다 높은 값을 나타내었다. 4. Carrageenan을 KCl용액(溶液)에 대한 용해도(溶解度)의 차이(差異)로부터 3획분(劃分)으로 분획(分劃)하였을 때 劃分(분획)I, II의 수율(收率)은 Eucheuma cottonii와 진두발이 큰 차이가 없었으나 획분(劃分)III의 수율(收率)은 Eucheuma cottonii가 월등히 많아 약 8배(倍)의 값을 나타내었다. 5. 각획분(各劃分)의 $SO_3$ 및 3, 6-anhydro-D-galactose의 함량(含量)은 서로 역상관관계(逆相關關係)를 나타내었고, KCl용액(溶液)에 대한 용해도(溶解度)가 큰 획분(劃分)일수록 $SO_3$함량(含量)이 높고 3, 6-anhydro-D-galactose의 함량(含量)이 낮은 값을 나타내었다.

Keywords