SO2 Injury to Shoots in Five Apple Cultivars

몇가지 사과품종(品種)의 신초(新梢)에 미치는 SO2 가스의 피해(被害)

  • Ku, Ja-Hyeong (Dept. of Horticulture, Coll. of Agriculture, Chungnam Natl. Univ.)
  • 구자형 (충남대학교 농과대학 원예학과)
  • Published : 1979.12.31

Abstract

In order to examine $SO_2$ injury to apple shoots, cutting shoots of five cultivars were exposed to 3 ppm $SO_2$ in vase life conditions. 1. The most sensitive cultivar to $SO_2$ was 'Rall's Genet', and 'Starking' was most tolerant among cultivars tested. 2. Ethylene production of shoots showed peak after 8 hours exposure, when visible injury was not appeared, and was decreased with increase in exposure time. 'Rall's Genet' showed slower decrease in ethylene production than other cultivars. 3. Chlorophyll a, b and a/b ratio were decreased in all cultivars after 40-hr exposures to 3 ppm $SO_2$ and greatly decreased in 'Rall's Genet' compared to other cultivars.

$SO_2$가스가 사과 Golden Delicious, 축(祝), 국광(國光), Starking, 홍옥(紅玉)등의 신초(新梢)에 미치는 영향(影響)을 조사(調査)하였던 바 다음과 같은 결과(結果)를 얻었다. 1. $SO_2$ 가스에 대한 저항성(抵抗性)은 Starking이 가장 높았고 국광(國光)이 가장 낮았다. 2. Ethylene 발생량(發生量)은 가시적(可視的)인 피해(被害)가 나타나지 않은 8시간 처리후(處理後)에 가장 많았으며 처리(處理)시간이 길어짐에 따라 현저(顯著)히 감소(減少)하였고 국광(國光)에서 가장 완만(緩慢)한 발생량(發生量)의 감소(減少)를 보였다. 3. Chlorophyll a,b 그리고 a/b ratio는 국광(國光)에서 가장 높은 감소(減少)를 보였고 기타의 품종(品種)들도 감소(減少)하는 경향(傾向)을 보였다.

Keywords