Selection of Rice Varieties by Selection Index

선발지수(選拔指數)에 의(依)한 수도품종(水稻品種)의 선발(選拔)

  • Choe, Bong-Ho (Dept. of Agronomy, Coll. of Agriculture, Chungnam Natl. Univ.) ;
  • Chung, Keun-Sik (Crop Experiment Station, Office of Rural Development)
  • 최봉호 (충남대학교 농과대학 농학과) ;
  • 정근식 (농촌진흥청 작물시험장)
  • Published : 1979.06.30

Abstract

Selection index methods were applied to selecting better performing rice varieties with better plant characters from rice yielding trials tested under six different cultural methods. The results obtained were summarized as follows: 1. Varieties such as NO. 3, 4, 5 and 6 were selected as best performing varieties with good plant and grain characters. 2. Selection index I computed from Hazel's method was appeared effective for selecting rice varieties grown under general optimum environmental conditions, while selection index II computed from Pesek and Baker's desired genetic gain were effective for selecting rice varieties grown under rather stressed conditions. 3. The rank of mean yield of each variety was not completely in agreement with that of index values, which indicates the importance of other characters besides yield in selecting varieties. 4. Most characters studied were high in broad sense of heritabilities. 5. No significant interaction was found between varieties and cultural methods.

안전(安全) 다수성(多收性)인 수도품종(水稻品種)을 선발(選拔)하기 위하여 10개(個) 품종(品種)을 6개(個)의 상이(相異)한 재배환경하(栽培環境下)에서 3반복(反復)으로 각각(各各) 시험(試驗)한 후 Hazel 방법(方法)(선발지수(選拔指數 I)과 Pesek 등 방법(方法)(선발지수(選拔指數 II)에 의(依)해 지수(指數)를 계산(計算)하여 비교(比較)하였던 결과(結果)는 다음과 같다. 조사(調査)한 특성(特性)은 수량(收量)을 비롯하여 6개였다. 1. 10개(個) 품종(品種)가운데서 재배방법(栽培方法)이 상이(相異)함에도 불구(不拘)하고 품종번호(品種番號) 6, 3, 4, 5가 우수(優秀)한 품종(品種)으로 판별(判別)되었다. 2. 일반조건하(一般條件下)에서의 품종선발(品種選拔)을 위해서는 선발지수(選拔指數) I(Hazal 방법(方法))이 좋을 것이나 특수환경하(特殊環境下)에서는 오히려 Pesek 방법(方法)(선발지수(選拔指數) II)이 유리(有利)할 것으로 보여졌다. 3. 지수상(指數上)으로 본 품종(品種)의 순위(順位)가 특성(特性)들 특(特)히 수량(收量)의 순위(順位)와는 정확(正確)히 일치(一致)하지 않아 더욱 지수법(指數法)의 의미를 새롭게 했다. 4. 재배방법(栽培方法)에 따라 또는 품종(品種)의 특성(特性)에 따라 약간 다르기는 했지만 특성(特性)의 대부분(大部分)이 높은 유전력(遺傳力)(광의(廣意)의)을 보였다. 5. 품종(品種)과 6개의 상이(相異)한 재배환경(栽培環境)사이에는 상호작용(相互作用)이 인정(認定)되지 않았다. 6. 6개(個) 특성(特性)가운데 수수(穗數)만이 품종간(品種間)에 유의차(有意差)가 인정(認定)되지 않았고(재배방법(栽培方法) 2, 4, 5에서) 다른 특성(特性)들은 모두 품종간(品種間)에 고도(高度)의 유의차(有意差)가 인정(認定)되었다.

Keywords