DEPURATION OF LIVE OYSTERS BY CONTROLLING TEMPERATURE, pH AND FREE CHLORINE CONTENT

온도, pH 및 유리염소량의 조절에 의한 오염된 굴의 정화

  • CHOI Jin-Ho (Korea Ginseng Research Institute) ;
  • KIM Chang-Yang (Dept. of Food Science and Technology, National Fisheries University of BUSAN)
  • Published : 1979.12.01

Abstract

Depuration of extraneous substances such as bottom deposit, feces and coliforms from live oyster has been studied. Coliform accumulation of bottom cultured oysters was much higher than that of raft or long line cultured oysters. When the depuration tank designed in this study was adopted, the depuration rate could be diminished to about $50\%$ within one hour treatment. Tho most effective conditions of the tank water for depurating live oysters wer $22^{\circ}C$ in temperature, 8.80 in pH and below about 2 ppm of residual chlorine concentration.

각종 오물질로 오염된 생굴의 오물질의 제거 및 위생지표세균의 정화 방법에 대하여 실험한 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 본 실험에서 제작한 정화조를 썼을 때 오물질은 정화 1시간만에 약 $50\%$ 정도가 제거되었으며, 15시간후에는 오물질의 제거량의 변동이 없었다. 2. 오물질 제거에 있어서 온도조건으로서 $22^{\circ}C$ 부근이 가장 효과적이었으며 pH는 8.80 일 때가 가장 좋은 결과를 보였다. 3. 위생지표세균인 대장균양은 투석식으로 양식된 굴이 수하식으로 양식된 굴에서 보다 훨씬 많았다. 4. 정화조중의 해수의 유리염소의 농도를 굴의 생존에 영향을 미치는 범위(2ppm이하)로 조절한 결과, 대장균군의 제거에 큰 효과를 보였다.

Keywords