Kinetic Studies on Cooking of Naked and Covered Barley

쌀 보리 및 겉 보리 취반에 대한 역학적 연구

  • Kim, Hae-Ran (Food Grain Technology Lab., Korea Institute of Science and Technology) ;
  • Kim, Sung-Kon (Food Grain Technology Lab., Korea Institute of Science and Technology) ;
  • Cheigh, Hong-Sik (Food Grain Technology Lab., Korea Institute of Science and Technology)
  • 김혜란 (한국 과학 기술 연구소, 곡류 공학 연구실) ;
  • 김성곤 (한국 과학 기술 연구소, 곡류 공학 연구실) ;
  • 최홍식 (한국 과학 기술 연구소, 곡류 공학 연구실)
  • Published : 1980.06.30

Abstract

The mechanism of cooking barlay (naked and covered barley) was investigated. Cooking properties of both naked and covered barley were similar. At higher cooking temperature of above $110^{\circ}C$, a browning reaction occurred and no terminal point of cooking was observed. The cooking rate followed the equation of a first-order reaction. The activation energies of cooking temperatures below $100^{\circ}C$ and above $100^{\circ}C$ were about 19,500 and 9,500 cal/mole, respectively. The cooking process of barley comprised two mechanisms: At temperatures below $100^{\circ}C$ the cooking rate is controlled by the reaction rate of barley constituents with water, and at temperatures above $100^{\circ}C$, it is controlled by the rate of diffusion of water through the cooked portion toward the interface of uncooked core in which the reaction is occurring.

표준 도정한 쌀 보리(품종 세도하다까) 및 겉 보리 (수원 18호)의 취반에 대한 기작을 연구하였다. 취반 (취반 온도 $90^{\circ}{\sim}120^{\circ}C$) 후 입자의 경도는 texturometer로 측정하였다. 쌀 보리나 겉 보리는 비슷한 취반양상을 보이며 고온($110^{\circ}C$이상)에서는 갈변 현상과 동시에 입자 자체는 붕괴하면서도 연화도는 계속 증가하였다. 취반 속도는 1차 반응의 식으로 표시될 수 있었으며 취반의 활성화 에너지는 $100^{\circ}C$ 이하에서는 약 16,000cal/mole, $100^{\circ}C$ 이상에서는 약 9,500 cal/mole이었다. 보리의 취반 과정은 다음의 두 기작으로 설명할 수 있었다. 즉 취반 온도 $100^{\circ}C$ 이하에서는 보리의 성분 및 물에 의한 화학 반응이, 취반 온도 $100^{\circ}C$이하에서는 보리의 성분 및 물에 의한 화학 반응이, 취반 온도 $100^{\circ}C$ 이상에서는 취반된 부분으로부터 취반되지 않은 부분 (즉 반응이 진행되고 있는 부분)으로의 물의 확산 속도가 취반 속도를 제한하였다.

Keywords