Effects Diets Containing Some Red Ginseng Extracts in Rats

홍삼 함유 식품의 백쥐 사육 효과

  • Kim, Hyong-Soo (Department of Food and Nutrition, College of Home Economics Yonsei University) ;
  • Choi, Hyun-Ju (Department of Food and Nutrition, College of Home Economics Yonsei University) ;
  • Lee, Hee-Ja (Department of Food and Nutrition, College of Home Economics Yonsei University)
  • 김형수 (연세대학교, 가정대학, 식 생활과) ;
  • 최현주 (연세대학교, 가정대학, 식 생활과) ;
  • 이희자 (연세대학교, 가정대학, 식 생활과)
  • Published : 1980.06.30

Abstract

To study the effects of diets containing red Ginseng, rats were fed diets containing various amounts of red Ginseng for 10 weeks. The Ginseng diets were 600 mg of red Ginseng extract concentration, 1,200 mg of red Ginseng powder, 6,000 mg of red Ginseng tea, 3,000 mg of red Ginseng extract concentration, 6,000 mg of red Ginseng extract concentration, 12,000 mg of red Ginseng extract concentration per Kg of diet, and control. As results, growth rate, feed efficiency ratio, organ weight, and hematocrit value showed no statistically significant differences between red Ginseng fed animals and the controls. Serum cholesterol level and GPT were slightly lower in the experimental animals than those in the controls. These differences, however, were not statistically significant. Serum GOT activities for all experimental animals showed no statistically significant except for Group fed with 6,000 mg of red Ginseng extract concentration per Kg diet. This Group revealed significantly lower GOT activities than those of the controls statistically. No abnormalities of liver, spleen, and kidney were observed in the experimental animals.

홍삼 정(精) 600 mg/Kg diet, 홍삼 분(粉) 1,200 mg/Kg diet, 홍삼 차(茶) 6,000 mg/Kg diet와 홍삼 정 기준군의 5배, 10배, 20배에 해당되는 양으로써, 홍삼 정 3.000 mg/Kg diet, 홍삼 정 6,000 mg/Kg diet, 홍삼 정 12,000 mg/Kg diet의 과량을 각각 정상 식이에 첨가하여 이유 후의 체중 $76{\sim}81\;g$정도의 Sprague-Dawley strain의 웅성(雄性) 백쥐 42마리를 6마리씩 7군으로 나누어 10주간 사육하였다. 10주 사육 후에 체중 증가율, 사료 효율, 장기무게 hematocrit value, serum cholesterol 농도, serum GOT, GPT 활성 등을 측정하여 정상식이군과 비교한 결과 체중 증가율, 시료 효율, 장기 무게, hematocrit value 등은 모두 정상 식이군에 비해서 실험군이 통계적인 유의차를 보이지 않았으며, S-cholesterol 농도 및 S-GPT 활성은 실험군이 정상 식이군에 비해 다소 낮은 경향이였으나, 통계적인 유의차는 없었고, S-GOT 활성은 홍삼 정 10배군 만이 대조군에 비해 유의적으로 낮았으나, 그의 모든 실험군은 정상 식이군에 비해 통계적으로 유의차가 없었다. 백쥐 각 군의 간, 신장, 비장등의 조직 세포를 검사한 결과 하등의 이상 조직을 발견하지 못하였다.

Keywords