Occurrence of Organochlorine Insecticides in Vegetable Oils Produced in Korea

한국산 식물성(植物性) 기름 중 유기염소계(有機墮素系) 살충제(殺童劑)의 잔류량(殘留量)

  • Lee, Su-Rae (Environmental Chemistry Laboratory, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Kang, Soon-Young (Environmental Chemistry Laboratory, Korea Atomic Energy Research Institute) ;
  • Kim, Yong-Hwa (Environmental Chemistry Laboratory, Korea Atomic Energy Research Institute)
  • 이서래 (한국원자력연구소 환경화학연구실) ;
  • 강순영 (한국원자력연구소 환경화학연구실) ;
  • 김용화 (한국원자력연구소 환경화학연구실)
  • Published : 1980.09.30

Abstract

The appearance of organochlorine insecticides in 43 samples of refined vegetable oils including rapeseed, rice bran, sesame, perilla and corn oils produced in Korea in 1976 was investigated. Residue levels varied depending on the pesticide, oil source and production area. Gas-liquid chromatographic techniques were used to detect and quantify the presence of heptachlor, its epoxide, BHC, aldrin, endrin and DDT residues.

국내산 식물성(植物性) 기름 중 유기염소계 살초제(殺楚劑)의 잔류량(殘留量)을 평가하기 위하여 국내 주요도시에서 판매되는 1976년산 평지씨기름, 쌀겨기름, 참기름, 들기름 및 옥수수기름 43개 시료를 수집하여 기체크로마토그래피에 의하여 분석한 결과는 다음과 같다. 잔류수준(殘留水準)은 농약의 성분, 기름의 종류 및 생산지역에 따라 달리 나타났다. 각 잔류성분(殘留成分)의 전체기름에 대한 평균치는 total BHC 0.010 ppm, heptachlor 0.008 ppm, heptachlor epoxide 0.004ppm, aldrin <0.001 ppm, dieldrin 0.006 ppm, endrin 0.008 ppm, DDT 0.028 ppm이었다.

Keywords