Studies on the Lipid Components of Torreya nucifera Seed -I. Physico-Chemical Properties of the Seed Oil-

비자(榧子)의 지방질(脂肪質) 성분(成分)에 관한 연구(硏究) -제 1 보(濟 1 報) : 비자유(榧子油)의 물리화학적(物理化學的) 특성(特性)-

  • Im, Hee-Soo (Department of Home Economics, Chung Ang University) ;
  • Yoon, Kwang-Ro (Department of Food Technology, Chung Ang University) ;
  • Chung, Dong-Hyo (Department of Food Technology, Chung Ang University)
  • 임희수 (중앙대학교 가정학과) ;
  • 윤광로 (중앙대학교 식품가공학과) ;
  • 정동효 (중앙대학교 식품가공학과)
  • Published : 1980.12.30

Abstract

The seeds of Torreya nucifera, which were shown to contain high level of oil, were characterized to evaluate their possible utilization as oil source. Oil was extracted by compression from the seeds and its physico-chemical properties and, total fatty acid composition were determined. The results are summarized as follows: 1. Proximate components of the seeds were shown to be: moisture, 12.3% ; crude protein, 9.46%; crude fat, 54.29 %; fiber, 5.28 %; ash, 2.13%. 2. Physico-chemical characteristics of the seed oil were determined as follows: specific gravity 0.92, refractive index 1.470, iodine value 127, saponification value 182.2, acid value 9.5, ester value 172.7. 3. The major fatty acids of the total lipids were linoleic (46.77%), oleic (31.68%) and palmitic acid (6.92%).

비자유(榧子油)의 물리화학적 특성을 조사한 결과는 다음과 같이 요약될 수 있다. 1) 일반분석치는 수분 12.33%, 조단백질 9.46%, 조지방질 54.29%, 섬유소 5.28%, 회분 2.13%로서 조지방 함량이 대단히 높음을 알 수 있다. 2) 비자유(榧子油)의 비중은 0.92, 굴절율은 1.47, 요드값은 127, 비누화값은 182.2, 산값은 9.5, 에스테르값은 172.7이었다. 3) 지방산의 조성은 미리스트산, 팔미트산, 스테아르산, 아라키드산 등의 포화지방산이 10%이하이며, 불포화지방산 인 올레산 31.68%, 리놀레산 46.77%, 리놀렌산 0.38%로서 리놀레산의 함량이 높고 리놀렌산은 대단히 적었다.

Keywords