Studies on the Extraction of Seaweed Proteins Extraction of Water Soluble Proteins in Unexploited Seaweeds

해조단백질(海藻蛋白質) 추출(抽出)에 관(關)한 연구(硏究) -5. 적이용(赤利用) 해조(海藻)의 수용성(水溶性) 단백질(蛋白質) 추출조건(抽出條件)-

  • 전룡희 (부산수산대학 식품공학과) ;
  • 이강호 (부산수산대학 식품공학과) ;
  • 류홍수 (군산수산전문대학)
  • Published : 1980.06.30

Abstract

In this study, two species of algae, Ecklonia stolonifera, Sargassum thunbergii and one species of marine plant, Zostera marina(rhizoid and stem) were collected and extamined to determine the extractability of water soluble protein and the influences of various factors including extraction time, temperature, ratio of sample vs solvent and pH upon the extractability were tested. The effects of precipitation treatments for isolation of algal protein from the extracts(TCA treatment, methanol treatment and pH control) were also tested. Amino nitrogen and total nitrogen of purified samples made by obtained optimum conditions were estimated. The effect of the ratio of sample vs solvent on extractability differed from species to species which was enhances at 1:100(w/v) in Sargassum thunbergii and Zostera marina while 1:150(w/v) for Ecklonia stolonifera. The effect of extraction time and temperature was revealed differently in all species which might be considered to be caused by differences in the constitution of algal tissues. But in case of TCA insoluble nitrogen, it was showed the maximum extractability at $40-50^{\circ}C$ for 1 hour extraction. The optimum pH for the ext action of total nitrogen was 9-12 while the optimum pH was 6-7 for TCA insoluble nitrogen. And the pH control appeared to be most effective in the influence of precipitation treatment for isolation of algal protein.

자원(資源)이 풍부한 적이용해조(赤利用海藻)를 단백질(蛋白質) 자원(資源)으로 이용(利用)하기 위(爲)하여 지충이, 잘피 및 잘피 등(等) 2종(種)의 해조(海藻)와 1종(種)의 해산식물(海産植物)을 선정(選定)하여 이의 수용성(水溶性) 단백질(蛋白質) 추출조건(抽出條件)을 검토(檢討)하였다. 1) 첨가수량(添加水量)은 곰피는 1:150(W/V)의 비(比)로 가(加)했을 때 추출효과(抽出效果)가 좋았고, 잘피와 지충이는 1:100(W/V)일 때가 좋았다. 2) 추출시간(抽出時間)은 총질소(總窒素)의 경우 2시간(時間) 이상(以上)에서, TCA 불용성(不溶性) 단백질(蛋白質)은 1시간(時間) 정도(程度)가 효과적(效果的)이었다. 3) 추출온도(抽出溫度)는 $40-50^{\circ}C$에서 추출성적(抽出成績)이 좋았으며 $70^{\circ}C$ 이상에서 약간 높아지나 TCA 불용성(不溶性) 질소(窒素)는 증가하지 않으므로 고온추출(高溫抽出)은 불리(不利)하였다. 4) pH의 영향(影響)은 전시료(全試料)가 pH 9 이상(以上)에서 높은 추출율(抽出率)을 보였으나 TCA 불용성(不溶性) 질소(窒素)는 pH 7 이상(以上)에서는 증가(增加)하지 않는 관계로 pH $6{\sim}7$에서 추출(抽出)함이 유리(有利)하였다. 5) 순단백질(純蛋白質) 침전(沈澱) 분리(分離)는 pH 조절법(調節法)에 의(依)한 처리(處理)가 질소(窒素) 함량(含量)이 가장 높았다. 6) 추출단백질(抽出蛋白質)을 정제(精製)함으로써 아미노태질소(態窒素)의 함량(含量) 및 총질소(總窒素)에 대(對)한 백분율(百分率)도 높일 수 있는 효과(效果)를 얻을 수 있었다.

Keywords