Aspergillus SP. 균주에 의한 Gluconic Acid 생산조건에 관한 연구

Studies on Conditions of the Gluconic Acid Production by a Mold isolated from the Soil of Seoul Area

  • 양호석 (고려대학교 농과대학 식품공학과) ;
  • 김동훈 (고려대학교 농과대학 식품공학과) ;
  • 양한철 (고려대학교 농과대학 식품공학과)
  • 발행 : 1980.06.01

초록

서울 근교의 토양과 나무잎을 시료로 체취하여 여기서 gluconic acid의 생산성이 우수한 Aspergillus SP. 로 동정된 잠정적으로 KUF-O4로 명명한 균주를 분리하여 여러가지 배양조건으로 gluconic acid 생산성을 연구하였다. 그 실험 결과들을 요약하면 다음과 같다. 1. 배양시간은 30시간에서 40시간 사이가 적합하였으며 40시간이 경과되면 오히려 생산량이 감소하였다. 2. CaCo$_3$는 10g/100ml의 Glucose를 배지에서 3g/100ml 이상이 첨가되어야 양호하였다. 3. 탄소원으로서는 Glucose의 chain이 갈수록 불량하였으며 glucose가 가장 적합하였다. 4. 질소원으로서는 NH$_4$태 질소가 NO$_3$태나 유기태 질소보다 우수한 결과이었으며 그 농도는 (NH$_4$)$_2$SO$_4$로서 0.1g/1,000m1 내지 0.5g/1,000ml이었다. 5. 무기염으로서는 KH$_2$PO$_4$와 MgSO$_4$를 소량 첨가시키는 편이 생산성을 향상시켰으며 그 농도는 전자는 0.1g/1,000ml이고 후자는 0.5g/l,000ml 이었다. 한편 미량첨가물로서 Vitamin와 amino acid는 별다른 효과를 인지할 수 없었다. 이상과 같이 KUF-04 균주를 잘 이용한다면 앞으로 gluconic acid를 공업적으로 생산할 수 있을 것으로 기대된다.

Fungi which were capable of producing gluconic acid were isolated from soil and tree leave samples, which had been collected in Seoul ana its vicinity. Among the 19 strains isolated, a strain named arbitrarily KUF-O4 was selected as a test strain chiefty because of its efficiency in gluconic acid production. The strain was identified as an Aspergillus sp. through its morphological properties. Optimum conditions for the gluconic acid production of KUF-O4 were investigated. The results obtained are as follows. 1. An incubation period of at least 30 hours was required for a good yield of gluconic acid. 2. A medium containing 10% glucose needed at least 3 % CaCo$_3$to maintain the optimum pH for the production of gluconic acid during fermentation. 3. As a carbon source, glucose was the most effective one among the carbon sources tested. 4. As a nitrogen source, an ammonium salt was more effective than any other form of nitrogen compounds. 5. As mineral source, a small amount of both KH$_2$PO$_4$and MgSO$_4$was found to be necessary to increase the efficiency of the gluconic acid production.

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