A Comparative Study on the Lipid components of Barley and Malt -II. Composition of Polar Lipids-

보리와 맥아(麥芽)의 지방질(脂肪質) 성분(成分)에 관한 비교(比較) 연구 -제(第)2보(報) : 극성지질(極性脂質)의 조성(組成)-

  • Lee, Sang-Young (Department of Food Technology, Kangwon National University) ;
  • Kim, Jong-Sung (Department of Food Technology, Donguk University) ;
  • Shin, Hyo-Sun (Department of Food Technology, Donguk University)
  • 이상영 (강원대학교 농과대학 식품공학과) ;
  • 김종승 (동국대학교 공과대학 식품공학과) ;
  • 신효선 (동국대학교 공과대학 식품공학과)
  • Published : 1981.03.30

Abstract

Polar lipids of the total lipid extracted from 4 representative varieties of barley grown in Korea and their corresponding malt were studied. The average content of glycolipids and phospholipids in barley were 8.9 and 17.3% and their average content of malt were 12.3 and 19.2%, respectively. Among the glycoliplds of the barley, digalactosyl diglycerides and monogalactosyl diglycerides were the major components, and the malts showed somewhat lower amounts of those components. Steryl glycosides and cerebrosides were the minor components of the glycolipids, and malts of the barley showed somewhat increased amounts of those components. Phosphatidyl cholines, lysophosphatidyl cholines, diphosphatidyl glycerols, and phosphatidyl ethanolamines were the major components of the phospholipids for the barley and represented 85 to 90% of the total phospholipids. The malts had lower amounts of phosphatidyl cholines and the lyso analog, and higher amounts of phosphatidyl ethnolamines and diphosphatidyl glycerols. The fatty acid composition in the glycolipids and phospholipids were similar to the pattern in those of the neutral lipids. But glycolipids and phospholipids fractions contained a higher percent of linoleic and palmitic acid than other lipid fractions, respectively.

우리나라에서 재배된 4가지 품종의 보리와 이들의 맥아에서 추출한 총지방질중 극성지질의 조성을 관, 얇은막 및 기체-액체 크로마토그래피로 분석한 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 4가지 품종의 보리와 이들 맥아의 총지방질중 당질의 평균함량은 8.9% 및 12.3%, 인지질의 평균함량은 17.3% 및 19.2%였으며, 보리중의 당지질 및 인지질의 함량은 맥아에서 평균 39.5% 및 11.5%가 증가하였다. 2. 보리의 당지질 중에는 DGDG 와 MGDG가 평균 35.5%및 28.6%로 주요성분이 었고 SG와 Cerebroside는 20.7% 및 15.2%이었으며, 보리중의 DGDG 와 MGDG 는 맥아에서 감소되었으나, SG 와 Cerebroside는 증가하였다. 3. 보리의 인지질 중에는 phosphatidyl choline(PC), lysophosphatidyl choline(LyPC), diphosphatidyl glycerol(DPG), phosphatidyl ethanolamine(PE)의 순으로 함유되어 있었으며, 맥아는 보리에 비하여 PC, LyPC는 감소하였으나 PE와 DPG는 증가하였다. 4. 보리와 맥아의 지방질중 당지질 및 인지질 획분의 지방산조성과 그 변화는 총지방질과 중성지질 획분의 지방산조성 및 그 변화 패턴과 비슷하였다. 그러나 당지질 획분중에는 리놀레산, 인지질 획분중에는 팔미트산의 함량이 다른 획분들에 비하여 많았다.

Keywords