Effect of Spore-forming Eumycetes on the Chemical Change of Korean Ginseng Components -II. Spectroscopic Studies on Free Fatty Acid and Total Saponin in the Root of Panax ginseng C. A. Meyer-

포자형성진균류(胞子形成眞菌類)가 한국산(韓國産) 인삼성분(人蔘成分)의 화학적(化學的) 변화(變化)에 미치는 영향(影響) -제(第) 2 보(報): Panax ginseng C. A. Meyer의 뿌리에 존재(存在)하는 유리지방산(遊離脂肪酸)과 total saponin의 분광학적(分光學的) 연구(硏究)-

  • Han, Kang-Wan (Department of Agricultural Chemistry, Chunbuk National University) ;
  • Nam, Chang-Woo (Department of Food and Nutrition, Dong Duk Woman's College) ;
  • Jo, Jae-Sun (Research Institute of Food Develment, Kyung Hee University) ;
  • Oh, Sung-Ki (Department of Food and Nutrition, Dong Duk Women's College)
  • Published : 1981.09.30

Abstract

Free fatty acid and total saponin, which were extracted from the spent media and colony of the strain Phizopus delemar Rh-1, were qualitatively examined by GLC and spectroscopic methods and compared with these of intact ginseng media. The 18, 18, and 14 free fatty acids were respectively identified from the control, spent media and colony. Among them, $iC_{12:0},\;C_{16:2},\;C_{17:0},\;C_{18:3}\; and\;C_{20:0}$ acids were not detectable from the colony. In add ition, $C_{16:2}\;and\;C_{20:0}$ peaks were rot found in the spent media and control, respectively. The isible absorption spectra of free fatty acids and total saponins in the control, spent media and colony were invariable. In contrast, however, the infrared and ultraviolet absorption spectra showed significant spectral variations, particularly in the it finger-print region, demonstrating that the ginseng components were considerably utilized by the strain Rhizopus delemar Rh-1.

인삼(人蔘)에 번식(繁殖)하는 진균류(眞菌類)가 인삼(人蔘)의 유리지방산(遊離脂肪酸)과 saponin의 화학적(化學的) 변화(變化)에 미치는 영향(影響)을 조사(調査)하기 위하여 전보(前報)에서 분리(分離)한 Rhizopus delemar RH-1을 인삼(人蔘)에 접종(接種), 배양(培養)한 다음 그 spent media 와 colony 별(別)로 유리지방산(遊離脂肪酸)과 saponin을 추출(抽出)하여 이 추출물(抽出物)의 가시선(可視線), 자외선(紫外線) 및 적외선(赤外線)의 분광분석(分光分析)과 가스크로마토그래피로 얻은 분석결과(分析結果)는 다음과 같다. 즉, 인삼(人蔘)의 유리지방산(遊離脂肪酸) 19종(種)을 가스크로마토그래피법(法)으로 동정(同定)하였으며 그 중 colony에서는 $iC_{12:0},\:C_{16:2},\;C_{17:0},\;C_{18:3}\; and\;C_{20:0}$산(酸)을, spent media에서는 $C_{16:1}$산(酸)을 대조군(對照群)에서는 $C_{20:0}$산(酸)을 추출(抽出)할 수 없었다. 가시분광분석법(可視分光分析法)으로는 미생물(微生物)에 의(依)한 유리지방산(遊離脂肪酸)과 saponin의 화학적(化學的) 변화(變化)를 확인(確認)할 수 없으나 자외선(紫外線)과 적외선(赤外線)의 스펙트럼에서는 흡수대(吸收帶)의 이동(移動) 내지(乃至)는 소장(消長)관계를 알 수 있었다. 또한 saponin의 화학적(化學的) 변화(變化)를 자외선(紫外線)과 적외선(赤外線)의 분광분석법(分光分析法)과 가스크로마토그래피법(法)으로 확인(確認)하였다.

Keywords