미생물에 의한 5'-GMP의 생산에 관한 연구 (제3보) 5'-GMP의 결정화에 관한 연구

Studies on the Production of Guanosine-5'-monophosphate by Microorganism. (Part III) Studies on the Crystallization of 5'-GMP. 2Na.

  • 이계하 (제일제당(주) 식품연구소) ;
  • 문화식 (제일제당(주) 식품연구소) ;
  • 이희인 (제일제당(주) 식품연구소) ;
  • 배종찬 (제일제당(주) 식품연구소) ;
  • 류주현 (연세대학교 식품공학과)
  • 발행 : 1981.03.01

초록

5'-GMP.2Na를 결정화하기 위한 조건을 검토한 결과 첨가한 용매는 methanol을 사용하였고, 온도는 45$^{\circ}C$, 교반 속도는 160-200rpm으로 하는 것이 좋았다. 이를 Reynold수로 환산한 결과 25,000-32,000이었다. 그리고 결정 seed의 첨가가 결정화에 영향을 줌을 알 수 있었으며 seed 첨가는 methanol 농도가 7.5%에서 10%의 사이가 좋았고 결정의 최대회수의 methanol 농도는 70%이었다.

Crystallization conditions of disodium guanosine-5'-monophosphate (5'-GMP. 2Na) were studied. The solubility of 5'-GMP. 2Na was decreased by addition of methanol and the optimum condition was as follows. The crystallization was carried out at 45$^{\circ}C$ with agitation rate of 160-200 rpm., which is Reynold's No. of 25, 000-32, 000. When concentration of methanol was 7.5%~10.0%, the 5'-GMP. 2Na was easily crystallized by addition of crystal seed.

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