Studies on Invertase from Korean Ginseng, Panax ginseng C. A. Meyer -II. Purification and Physico-chemical Properties of Ginseng Invertase-

고려인삼 중의 인베르타아제에 관한 연구 -제 2 보 : 인삼 인베르타아제의 정제와 물리화학적 성질-

  • Kim, Byung-Mook (Department of Food Processing, Choongang University) ;
  • Chae, Soo-Kyou (Department of Food Processing, Seoul Health Junior College)
  • 김병묵 (중앙대학교 식품가공학과) ;
  • 채수규 (서울보건전문대학 식품가공학과)
  • Published : 1982.03.30

Abstract

An invertase from Korean ginseng (Panax ginseng C. A. Mayer) was purified by means of DEAE-cellulose column chromatography and gel-filtration through Sephadex G-75. The homogeneity of the purified invertase was proved by polyacrylamide gel disc electrophoresis. The enzyme was separated into two subunits by SDS-polyacrylamide gel electrophoresis, showing its molecular weights as 48,000. The enzyme preparation showed a characteristic protein UV-spectra.

고려인삼(Panax ginseng C. A. Meyer)중의 인베르타아제(invertase)를 연구하기 위하여 조(粗)인삼 인베르타아제를 분리 조제한 후 DEAE-cellulose 관크로마트 그래피, Sephadex G-75를 통한 젤 여과 등의 방법에 의하여 정제하였다. 정제된 인베르타아제는 specific activity가 조(粗)인베르타아제에 비해 64.7배 증가되었으며 효소활성의 recovery는 약 19.5%였다. 정제된 인베르타아제는 polyacrylamide gel electrophoresis에 의해 균일성(homogeneous)을 나타내었고 SDS-polyacrylamide gel electrophoresis에서는 2개의 subunits로 분리되었다. 두 subunits의 분자량은 각각 28,000과 20,000이었고 따라서 인삼 인베르타아제의 분자량은 48,000으로 계산되었다. 정제된 인베르타아제는 전형적인 단백질의 UV 흡수 스펙트럼을 나타내었다.

Keywords