한국산 감귤류 폐과피 내의 펙틴함량과 펙틴의 특성에 관한 연구

The Content and Chemical and Physical Properties of the Pectin in Tangerine Peel

  • 문수재 (연세대학교 식생활과) ;
  • 손경희 (연세대학교 식생활과) ;
  • 윤선 (연세대학교 식생활과) ;
  • 이명해 (연세대학교 식생활과) ;
  • 이명희 (연세대학교 식생활과)
  • Moon, Soo-Jae (Department of Food and Nutrition, Yonsei University) ;
  • Sohn, Kyung-Hee (Department of Food and Nutrition, Yonsei University) ;
  • Yun, Seon (Department of Food and Nutrition, Yonsei University) ;
  • Lee, Myung-Hae (Department of Food and Nutrition, Yonsei University) ;
  • Lee, Myung-Hee (Department of Food and Nutrition, Yonsei University)
  • 발행 : 1982.03.30

초록

본 연구에서는 한국산 감귤류 폐과피의 효율적인 이용을 위하여 온주 밀감의 과피에서 펙틴을 추출하여 펙틴 함량을 측정하였으며, 추출한 펙틴과 펙틴 겔의 특성에 대해 검토하여 다음의 결과를 얻었다. 온주밀감의 과피와 albedo 내의 펙틴함량은 건물중량으로 각각 11.52%, 9.3%이었다. 과피에서 추출한 펙틴의 equivalent weight, 메톡실 함량, DE는 각각 596, 13.41%, 82.18%로 고메톡실 펙틴이었다. 아세틸함량은 0.125%로 겔 형성을 방해하는 범위는 아니었다. 점도와 분자량은 본 실험에 사용한 상품 펙틴에 비하여 높았으며, anhydrouronic acid함량은 98.4%로 매우 순도가 높았다. 추출한 펙틴의 젤리 등급은 138.1로 상품 펙틴에 비해 높아 우수한 겔 형성능력을 지닐 것으로 예측되었다. 겔의 텍스쳐는 강도, 응집성, 접착성 및 gumminess 모두 추출한 펙틴이 낮았다.

The pectin content in tangerine peel and the characteristics of extracted pectin and its gel were determined. The pectin contents of citrus peel and citrus albedo were 11.52% and 9.3% on a dry weight basis, respectively The equivalent weight, methoxyl content and acetyl content of the extracted citrus peel pectin were 596, 13.41% and 0.125% respectively. The intrinsic viscosity and molecular weight of extracted citrus peel pectin were higher than those of commercial citrus pectin samples. The anhydrouronic acid content and jelly grade of the extracted pectins were 98.4% and 138.1, respectively. These were higher than those of commercial citrus pectin. In the textural characteristics of gels, the gel made from the extracted pectin was shown to have lower values in hardness, cohesiveness, adhesiveness and gumminess than the gels made from commercial citrus pectins.

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