Studies on the Antioxygenic Substances in Panax ginseng Roots -I. The Antioxidative Action of Various Solvent Extracts of Panax ginseng Roots-

인삼중의 항산화물질에 관한 연구 -제 1 보 : 인삼의 각종 용매 추출물의 항산화작용-

  • Published : 1982.06.30

Abstract

The antioxidative action of petroleum ether, chloroform, chloroform-methamol (2 : 1, v/v), methanol and methanol-water extracts of Panax ginseng roots in the autoxidation of mixed methyl esters of unsaturated fatty acids (MEUFA) was investigated in vitro. All of the extracts of Panax ginseng roots possessed antioxidative activity and inhibited the formation of hydroperoxides in the autoxidation of mixed methyl esters of unsaturated fatty acids (MEUEA). The induction period in the autoxidation of MEUFA was extended by the addition of each extract. The antioxidative activity was more prominent with chloroform and chloroform-methanol (2 : 1, v/v) extracts than with other extracts. The antioxidative activity of each extract estimated by Olcott's oven test and the measurement of peroxide value (POV) showed a similar tendency. From the results obtained, it was conclude that extracts of Panax ginseng roots had remarkable antioxidative activity in the autoxidation of MEUFA in vitro.

인삼중에 함유되어 있는 항산화물질의 본태를 파악하기 위하여 인삼의 각종 용매(petroleum ether, chleroform, chleroform-methanol, methanol 및 methanol-water)추출물들이 혼합 불포화지방산 메틸에스테르(MEUFA)의 자동산화에 미치는 영향을 in vitro에서 검토한 결과는 다음과 같다. 1. 인삼의 각종 용매 추출물들은 모두 항산화작용을 나타내어 MEUFA의 자동산화에 의한 지질 과산화물의 형성을 억제하였다. 그 중에서도 클로로포름 및 클로로포름-메탄올(2 : 1, v/v)추출물들이 보다 강한 항산화작용을 나타내었다. 2. Olcotte 등의 oven test에 의한 무게의 증가는 MEUFA의 자동산화에 의한 과산화물의 형성에 기인함이 확인되었다. 3. 인삼의 각 추출물들은 MEUFA의 지질 과산화물형성의 유도기간을 연장시켰다. 4. 각 추출물들의 항산화작용에 있어서 Olcott 등의 oven test에 의한 무게의 측정 Lea법과 Rhodan 철법에 의한 POV 측정 등의 결과에서 추정되는 작용은 상호간 잘 일치되었다. 이상의 결과로부터 인삼중에는 항산화물질들이 인삼성분으로서 함유되어 있음이 in vitro에서 확인되었다.

Keywords