Studies on Thermal Oxidation of Soybean Oil -I. Changes in Some Chemical and Physical Properties of a Soybean Oil during Thermal Oxidation-

대두유의 가열산화중의 특성변화 -제 1 보 : 가열산화중의 대두유의 일부 화학적, 물리적 성질의 변화-

  • Shin, Ae-Ja (Department of Food Technology, College of Agriculture, Korea University) ;
  • Kim, Dong-Hoon (Department of Food Technology, College of Agriculture, Korea University)
  • 신애자 (고려대학교 농과대학 식품공학과) ;
  • 김동훈 (고려대학교 농과대학 식품공학과)
  • Published : 1982.09.30

Abstract

In the present stud changes of some chemical and physical properties of a soybean oil, aerated at 120 ml/min through a porous gas distributor and oxidized at $45^{\circ}C{\sim}180^{\circ}C$, was investigated. The results of the study were as follows: The peroxide, thiobarbituric acid, and iodine value of the soybean oil which was aerated at 120 ml/min increased rapidly as oxidation temperature exceeded over $80^{\circ}C$. The acid value of the oil increased very rapidly as the oxidation temperature passed over $160^{\circ}C$. The content of the unsaturated fatty acid of the oil decreased considerably as the oxidation temperature exceeded over $80^{\circ}C$, whereas that of the saturated fatty acid did not change appreciably. This related well to the changes of the iodine value of the oil subjected to the same experimental conditions. The viscosity and refractive index of the oil increased rapidly as the oxidation temperature passed over $180^{\circ}C$. The following linear relationship hold for the viscosity and refractive index of the oil in the present study. $$V=Aexp({\frac{E}{RT}})$$ where V=viscosity(poise), A=constant, E=activation energy for viscous flow, R=gas constant, T=oxidation temperature$(^{\circ}K)$. The following relationship also hold for the viscosity and refractive index$({n^{20}}_D)$ of the oil at the present experimental conditions. $${n^{20}}_D=1.4614+7.333{\times}10^{-5}t+2.9612{\times}10^{-3}\;InV$$ where t=temperature$(^{\circ}C)$ at which the viscosity was measured.

식용대두유에 공기를 다공성 가스 분산판을 통해서 주입(120ml/min)하면서 가열산화온도를 30에서 $180^{\circ}C$까지 변화시킬때(10시간)의 대두유의 일부 특성변화를 조사하였다. 그 결과는 다음과 같다. 본 실험에 사용된 대두유는 120ml/min의 공기주입 속도하에서는 그 과산화물값, TBA값과 요오드값은 가열산화온도가 $80^{\circ}C$를 넘을때 크게 증가했었다. 대두유의 지방산조성을 볼때 가열산화온도가 $80^{\circ}C$가 넘을때 불포화지방산의 함량의 변화는 컸었다. 그 반면에 포화지방산 함량의 변화는 거의 없었다. 이와같은 변화는 가열산화중의 대두유의 요오드값의 변화와 잘 일치 했었다. 한편, 산값은 가열산화온도가 $160^{\circ}C$를 넘을때 크게 증가했었다. 대두유의 굴절율과 점도는 가열산화온도와 시간이 증가함에 따라 증가했으나, 점도의 경우에는 가열 산화온도가 $180^{\circ}C$ 이상의 경우 크게 증가했었다. 본 실험의 가열산화조건하에서의 시료유지의 점도(V)와 가열 산화온도$(T^{\circ}K)$ 사이의 관계는 다음 식으로 표시할 수 있었다. $$V=Aexp({\frac{E}{RT}})$$ 여기서 A는 함수 E는 점성흐름의 활성화 에너지, R은 기체항수이다. 한편 $20^{\circ}C$에서 측정한 가열산화된 대두유의 굴절율$({n_D}^{20})$과 점도(V) 사이에는 다음과 같은 관계식이 성립하였었다. $${n_D}^{20}=1.4614+7.3333{\times}10^{-5}t+2.9612{\times}10^{-3}InV$$여기서 t는 점도측정온도$(^{\circ}C)$, InV는 점도의 자연대수치이다.

Keywords