In-Bin Drying of High-Moisture Paddy with Continuous Blowing of Ambient Air

연속상온 통풍에 의한 고수분 벼의 In-Bin 건조에 관한 연구

  • Cheigh, Hong-Sik (Food Chem. & Technol. Lab. Korea Advanced Institute of Science and Technology) ;
  • Rhim, Jong-Whan (Food Chem. & Technol. Lab. Korea Advanced Institute of Science and Technology) ;
  • Kim, Sung-Kon (Dept. of Food & Nutrition, Dankook Univ.)
  • 최홍식 (한국과학기술원 식품화학연구실) ;
  • 임종환 (한국과학기술원 식품화학연구실) ;
  • 김성곤 (단국대학교 식품영양학과)
  • Published : 1982.09.30

Abstract

Low-temperature in-bin drying with high-moisture paddy were demonstrated and studied under local autumn weather condition. Paddy with the initial moisture content of about 24.5 percent in the steel storage bin(diameter: 3 m, height: 3.17 m) was uniformly dried to about 15 percent by continuous blowing of ambient air (average temperature: $10.5^{\circ}C$, RH: 58 percent) in the middle part of October. The amount of grain and grain height were 4.19 M/T and 90 cm, respectively. Total fan operation time was 288 hours and airflow rate was $4.81\;m^3/min/m^3$ of paddy. Mean drying rate was 0.03 percent per hour and enery requirement for fan operation was 0.38 KWh per kg water removed.

철제 grain bin(지름 3미터, 높이 3.17미터)을 이용하여 수분함량이 높은 벼(밀양 30호)의 자연통풍건조시험을 우리나라 가을 기후조건하에서 행하였다. 이때의 시료벼의 초기수분함량은 평균 24.5%, 시료 벼의 량은 4.19M/T, bin 내에서의 시료벼 높이는 0.9미터 그리고 풍량은 $4.81\;m^3/min/m^3$이었으며 그 결과는 다음과 같다. 건조시험기간중 외기의 온도는 평균 $10.5^{\circ}C$, 상대습도는 평균 58%이었다. 연속자연통풍 288시간후의 시료벼의 수분함량은 $15{\pm}0.3%$로서, 상하층의 수분함량차이는 약 0.5%이었다. 그리고 평균 건조 속도는 시간당 0.03%이었으며 전기소요량은 1kg의 수분제거량당 0.38KWh이었다. 본시험결과, 상온자연통풍에 의한 in-bin건조방법으로, 생탈곡된 고수분의 벼를 건조할 수 있는 것으로 분석되었다.

Keywords