A Nutrition Survey of the Rural Elderly in Hwaseung' Kyeonggi Province

일부농촌지역(一部農材地域) 노인(老人)들의 영양상태(營養狀態)에 관(關)한 연구(硏究)

  • Seo, Jung-Sook (Department of Food and Nutrition, College of Home Economics, Seoul National University) ;
  • Lee, Eun-Wha (Department of Food and Nutrition, College of Home Economics, Seoul National University) ;
  • Mo, Su-Mi (Department of Food and Nutrition, College of Home Economics, Seoul National University)
  • 서정숙 (서울대학교 가정대학 식품영양학과) ;
  • 이은화 (서울대학교 가정대학 식품영양학과) ;
  • 모수미 (서울대학교 가정대학 식품영양학과)
  • Published : 1982.03.01

Abstract

A survey was carried out to determine the nutritional status of rural elderly. Determination was made on 50 persons, aged 60 years and over, in the rural area of Paltan-myeon, Hwaseong-kun, Kyeonggi province from June 1 to August 20, 1980. Grains provided 82$\sim$85% of total energy input most nutrient intake was from vegetable foods. Daily energy intake was not sufficient as 77.2$\sim$89.8% of RDA. The energy input percentage of carbohydrate: fat: protein was 79 : 10 : 11. showing higher dependance on carbohydrate. The protein intake only met 53.7$\sim$65.3% % of RDA. The contribution of animal proteins to total protein was only 12.2$\sim$12.4%, far below the recommended allowance. Both calcium and iron was insufficiently ingested as 40.6$\sim$55.7% and 72.0$\sim$92.0% of RDA, respectively. The intake of vitamin A and ascorbic acid almost reached RDA whereas the intake of thimin, riboflavin and niacin was not sufficient as 63.0$\sim$97.0%, 51.0$\sim$58.5% and 59.1$\sim$83.9% of RDA, respectively. 32% of the subjects were higher blood pressure than 160/95 mmHg proven to be hypertension. The correlation coefficients between clinical sign score, index of appetite, balance of meal and nutrient intake were significant. (P<0.05)

경기도 화성군 팔탄면에 거주(居住)하는 60세(歲)이상 노인(老人) 50명(名)을 대상(對象)으로 영양섭취실태(營養攝取實態), 혈액분석(血液分析), 임상증세(臨床症勢) 등을 조사연구(調査硏究)한 결과는 다음과 같다. 1. 식품섭취실태(食品攝取實態) 곡류(穀類)에서 에너지의 82.1$\sim$84.8%를 섭취(攝取)하고 있으며 일반적으로 식물성식품(植物性食品)에서 거의 모든 영양소(營養素)를 섭취(攝取)하고 있었다. 2. 영양소섭취실태(營養素攝取實態) (1) 60$\sim$64세(歲) 남자(男子)의 경우 에너지 섭취(攝取)는 권장량(勸奬量)의 77.2%이었고 vitamin A 를 제외하고는 모든 영양소가 권장량(勸奬量)에 미달되었다. (2) 65세(歲) 이상의 남자(男子)는 에너지가 권장량(勸將量)의 84.1%를 섭취(攝取)하고 있었고 vitamin A, ascorbic acid를 제외하고는 모두 권장량(勸奬量)에 미달되었다. (3) 60$\sim$64세(歲) 여자(女子)의 경우 남자(男子)들보다 권장량(勸奬量)에 대한 에너지섭취(攝取)가 많으나 vitamin A, ascorbic acid를 제외하고는 모두 권장량(勸奬量)에 미달되었다. (4) 65세(歲) 이상 여자(女子)의 경우에서는 모든 영양소섭취(營養素攝取)가 권장량(勸奬量)에 미달되고 있다. 특히 칼슘섭취(攝取)는 권장량(勸奬量)의 4.6%로서 가장 낮은 비율(比率)을 타나내고 있다. (5) 전체 에너지섭취(攝取)에 대한 탄수화물, 지방, 단백질(蛋白質)의 구성비율(構成比率)은 79 : 10 : 11로서 탄수화물에 의한 에너지섭취(攝取)가 높게 나타났다. 3. 혈액분석(血液分析) Serum cholesterol, triglyceride level, cholesterol level, triglyceride level의 平均値는 각각 212.6mg/100ml, 122.3mg/100ml로서 각각 220mg%, 140mg%를 기준으로 할 때 조사대상자(調査對象者)의 52.0%가 고지혈증(高脂血症)을 나타내었다. 4. Blood pressure Systolic, diastolic blood pressure의 평균치(平均値)는 각각 141.2mmHg 96.4mmHg로서 160/95mmHg 를 준으로 할 때 32%가 고혈압(高血壓)에 해당하였다. 5. 임상증세(臨床症勢) 식욕지수(食慾指數) 및 식사(食事)의 balance에 따른 영양섭취실태(營養攝取實態) (1) 임상증세(臨床症勢) : 임상증세(臨床症勢)를 많이 가진 사람일수록 영양소섭취비율(營養素攝取比率)이 낮았다. (p<0.05) (2) 식욕지수(食慾指數) : 식욕(食慾)이 좋을수록 권장량(勸奬量)에 대한 영양섭취실태비율(營養素攝取比率)이 증가(增加)하였다. (p<0.05) (3) 식사(食事)의 균형도(均衡度) : 식사(食事)의 balance가 높을수록 영양소섭취비율(營養素攝取比率)이 증가(增加)하였다.

Keywords