Hydrolytic Conversion of Sawdust into Metabolizable Sugars

톱밥가루의 가수분해(加水分解)에 의한 당생산(糖生産)

  • Kim, Dong-Woo (Dept. of Food Technology, Joong Kyung Junior College) ;
  • Cho, Kwang-Yun (Dept. of Food Technology, Joong Kyung Junior College) ;
  • Bae, Kook-Woong (Dept. of Food Technology, Joong Kyung Junior College)
  • 김동우 (중경공업전문대학 식품공업과) ;
  • 조광연 (중경공업전문대학 식품공업과) ;
  • 배국웅 (중경공업전문대학 식품공업과)
  • Published : 1982.12.30

Abstract

The hydrolytic conversion of sawdust was studied by sulfuric acid-enzymatic and sodium hydroxide-enzymatic treatments. Sugars were identified by paper chromatography and quantified colorimetrically. Sawdust yielded dextrose and xylose in concentrations ranging from 3.01 to 3.64 and 3.48 to 6.61 grams per 100g. Under optimum conditions, the total concentration of sugars was 10.7 grams per 100 grams.

성장이 빠르며 임산가공학적으로 많이 이용되지 않고 있는 이태리 포플라를 이용하여 6탄당과 5탄당으로 가수분해를 시켰으며 다음과 같은 결과를 얻었다. 기질을 산으로 가수분해 시킨결과 황산 농도 15%에서 1시간 작용시에는 14.82%, 산과 효소 가수 분해시에는 산 농도 20%에서 3시간 처리시 20.20%가 분해되었다. NaOH의 알카리로 처리시에는 1%의 농도 3시간이 지나 9.8%의 분해도를 보였고, 알카리 효소 처리시에는 10.48%까지 분해되었다. 또한 이와같은 실험에서 톱밥 가수분해에 대한 최적조건은 $H_2SO_4$ 25%의 농도에서 3시간 처리후 또한 3시간동안 효소처리를 받았을때 기질 100g으로 부터 10.70g의 당이 생성되었음을 확인하였다.

Keywords