Effects of Solvents and Salts on the Separation of Fructose from Glucose-Fructose Mixture

과당.포도당 혼합물로 부터 과당의 분리에 따른 염과 유기용매의 영향

  • Chang, Jin-Ho (Department of Chemical Engineering Korea Advanced Institute of Science and Technology) ;
  • Chang, Ho-Nam (Department of Chemical Engineering Korea Advanced Institute of Science and Technology)
  • 장진호 (한국과학기술원 화학공학과) ;
  • 장호남 (한국과학기술원 화학공학과)
  • Published : 1983.01.01

Abstract

Separation of fructose from glucose-fructose mixture was studied by utilizing the solubility differences of both sugars in the mixed solvents of water and alcohols with or without the presence of NaCl and $CaCl_2$. Better separation of fructose was obtained in ethanol-water solvent than other solvent-water systems. The addition of NaCl to the ethanol-water solvent system improved the separation factor based on the relative composition of two sugars in the supernatant by twice. The change in feed composition from 50-50 mixture of glucose and fructose resulted in a worse separation factor. It was found in the present studies that the best separation of fructose (fructose 75%, glucose 25%) was achieved when NaCl and ethanol was slowly added to the solution containing 20% water, 40% fructose and 40% glucose to make up the final solution with the parts of ethanol 36 ml, water 4 ml, glucose 8 gm, fructose 8 gm and NaCl 0.25gm.

과당과 포도당의 혼합물로부터 과당의 분리에 관한 염과 용매의 영향을 이들 두 당의 용해도 차를 이용한 결정화 방법에 의해서 조사하였다. 결정화 방법은 이들 두 당의 혼합용액에 알콜과 $CaCl_2$, NaCl을 첨가하여 실행하였다. 에틸알콜이 메틸알콜, iso-프로판올 및 n-부탄올보다 분리에 더 좋은 용매라는 것을 알았으며, 알콜용액에 NaCl을 첨가하면 $CaCl_2$를 첨가하는 경우와 소금을 첨가하지 않은 경우보다 더 낳은 결과를 가져온다는 것을 알았다. 이 경우에 있어서 분리하려는 feed 용액에서의 과당과 포도당의 비율이 1 : 1 이었는데 feed 용액에서의 두 당의 조성비를 변화시킨 결과 더 좋지 않은 분리 결과를 가져왔다. 결론적으로 과당의 가장 좋은 분리는 20% 물과 40% 과당, 40% 포도당으로 이루어진 feed 용액에 NaCl과 에틸알콜을 첨가함으로써 결정화시키려는 용액에서의 각 성분이 에틸알콜 36ml, 물 4ml, 과당 8gm, 포도당 8gm, NaCl 0.25gm과 같은 조성을 이룰 때 얻어졌다.

Keywords