Preparation Method for Atomic Absorption Spectrophotometry of Food Samples -Comparison of Dry, Wet and Aqua-regia Methods-

원자흡광분석(原子吸光分析)을 위한 식품시료(食品試料) 전처리방법(前處理方法) -왕수액(王水液) 처리법(處理法)과 건식(乾式) 및 습식분해법과(濕式分解法)의 비교(比較)-

  • Woo, Soon-Ja (Dept. of Food Technology, College of Agriculture, Korea University) ;
  • Ryoo, Si-Saeng (Dept. of Food Technology, College of Agriculture, Korea University)
  • 우순자 (고려대학교 농과대학 식품공학과) ;
  • 류시생 (고려대학교 농과대학 식품공학과)
  • Published : 1983.01.01

Abstract

Aqua-regia method is reported for simultaneous determination of potassium, sodium, calcium, magnesium, zinc, manganese, copper and iron in high-fat fish tissue. Samples are digested with conc nitric and conc hydrochloric acid in a volumetric flask. After digestion, aqua-regia extracts of samples are analyzed by direct flame atomic absorption spectrophotometry. The aqua-regia method is compared with dry ashing method and $H_{2}SO_{4}-HNO_{3}$ method. For quantiative determination of calcium, magnesium and zinc, the aqua-regia method and dry ashing method are superior to $H_{2}SO_{4}-HNO_{3}$ method. In case of the other elements-potassium, sodium, manganese, copper and iron-the three methods gave the similar results. Because samples can be processed by aqua-regia method easily, rapidily, cheaply and safely, aqua-regia method is suitable for the routine preparation of a large number of samples simultaneously.

합리적(合理的)이고 경제적(經濟的)인 분해방법(分解方法)을 모색(摸索)하기 위해 고지방(高指肪) 함유식품(含有食品)인 생황석어(黃石魚)와 생멸치를 건조(乾燥)하여 분말(分末)로 한후 왕수처리법(王水處理法), 건식분해법(乾式分解法)과 $H_{2}SO_{4}-HNO_{3}$ 분해법(分解法)으로 전처리(前處理)하여 atomic absorption spectrophotometer를 통해 K, Na, Mg, Ca, Zn, Mn, Cu, Fe을 측정(測定)하였으며 그 결과는 다음과 같다. (1) 건식(乾式), 습식(濕式) 및 왕수처리법(王水處理法)에 의한 측정치(測定値) 중 황석어(黃石魚)에선 K, Na, Mn, Cu와 Fe의 함량(含量)이 분해법(分解法)에 따른 유의성(有意性)을 나타내지 않았고, 멸치에서는 K, Na, Mg, Cu의 함량(含量)이 세 분해법(分解法)에서 유의성(有意性)이 없었다. 반면에 Mg과 Zn(황석어)와 Mn과 Fe(멸치)는 분해법(分解法)에 따라 P< 5%의 유의성(有意性)을 보였고, Ca(황석어와 멸치)과 Zn(멸치)는 P< 1%의 높은 유의성(有意性)을 나타냈다. (2) 세 분해법(分解法)에 의한 측정치(測定直)의 유의적(有意的)인 차(差)를 근거로 모평균(母平均)을 추정(推定)한 결과(結果), 일반적으로 건식분해법(乾式分解法)에 의한 결과(結果)와 왕수처리법(王水處理法)에 의한 측정치(測定値)가 같은 수준효과(水準效果)를 나타냈고 재래식(在來式) 습식법(濕式法)은 모평균(母平均)이 가장 낮은 수준효과(水準效果)를 나타냈다. (3) 각(各) 측정치(測定値)와 표준편차(標準偏差)를 근거로 변이계수(變異係數) (coefficient of variation)을 구(求)해 본 결과(結果), 건식분해법(乾式分解法)이 가장 높은 변이계수(變異係數) 0.325였고, 왕수처리법(王水處理法)에 의한 측정치(測定値)가 습식법(濕式法)의 0.261보다도 낮은 0.195로 가장 낮은 변이계수(變異係數)를 보여 그 신뢰도(信賴度)를 높여 준다.

Keywords