Batch Scale Storage of Sprouting Foods by Irradiation Combined with Natural Low Temperature -Ⅳ. Storage of Chestnuts-

방사선조사(放射線照射)와 자연저온(自然低溫)에 의한 발아식품(發芽食品)의 Batch Scale저장(貯藏)에 관(關)한 연구(硏究) -제4보(第四報) : 밤의 저장(貯藏)-

  • Cho, Han-Ok (Radiation Agri. Div., Korea Advanced Energy Research Institute) ;
  • Yang, Ho-Sook (Radiation Agri. Div., Korea Advanced Energy Research Institute) ;
  • Byun, Myung-Woo (Radiation Agri. Div., Korea Advanced Energy Research Institute) ;
  • Kwon, Joong-Ho (Radiation Agri. Div., Korea Advanced Energy Research Institute) ;
  • Kim, Jong-Gun (Dept. of Home Economics, King Sejong University)
  • 조한옥 (한국에너지연구소 방사선농학연구실) ;
  • 양호숙 (한국에너지연구소 방사선농학연구실) ;
  • 변명우 (한국에너지연구소 방사선농학연구실) ;
  • 권중호 (한국에너지연구소 방사선농학연구실) ;
  • 김종군 (세종대학 가정학과)
  • Published : 1983.01.01

Abstract

In order to develop the commercial storage method of chestnut by irradiation combined with natural low temperature, a chestnut variety Ok-gwang was stored in a natural low temperature storage room ($450{\times}650{\times}250$ cmH; year-round temperature change, $2-17^{\circ}C$; R.H., 80-85%) on batch scale followed by irradiation with optimum dose level. Sprouting rate of chestnut was 100% after seven month storage in control whereas that of 20-25 Krad irradiated group was only 5-15%. In comparison of rotting rate, weight loss and texture, 25 Krad irradiated group was better than that of control. Moisture and reducing sugar were increased in contrast with the decrease of total sugar during nine month storage and these changes were more remarkable in control. Ascorbic acid content was slightly decreased both in control and irradiated group; more decrement was noticed in control.

감마선(線) 조사(照射)와 자연저온(自然低溫)에 의한 밤의 상업적(商業的) 저장법(貯藏法) 개발(開發)을 목표(目標)로 $15{\sim}30Krad$ 범위의 감마선(線)을 조사(照射)하고 자연저온(自然低溫) 저장고(貯藏庫)에 batch scale로 저장(貯藏)하면서 이화학적(理化學的) 변화(變化)를 조사(調査)하여 다음과 같은 결과(結果)를 얻었다. 1. 밤의 발아율(發芽率)은 저장(貯藏) 7 개월(個月)에 비조사구(非照射區)는 100% 발아(發芽)하였으나 적정선량(適正線量)이라 생각되는 $20{\sim}25Krad$ 조사구(照射區)는 $5{\sim}14%$만 발아(發芽)하였고, 부패(腐敗) 및 중량변화(重量變化)에서도 방사선(放射線) 조사구(照射區)가 비조사구(非照射區) 보다 양호(良好)하였으며, 육질(肉質)및 조직(組織)도 25 Krad 범위(範圍)의 조사구(照射區)가 우수하였다. 2. 화학성분(化學成分) 변화(變化)에 있어서 9 개월간(個月間) 저장중(貯藏中)에 수분(水分) 및 환원당은 저장기간(貯藏期間)이 경과(經過)함에 따라 전당(全糖)의 감소(減少)와 비례적(比例的)으로 증가(增加)하였는데 이러한 변화(變化)는 비조사구(非照射區)가 조사구(照射區)보다 심하였다. Ascorbic acid 는 저장기간(貯藏間)이 경과(經過)함에따라 각구(各區) 모두 감소현상(減少現象)을 보였으며 비조사구(非照射區) 보다 조사구(照射區)의 함량(含量)이 높았다.

Keywords