Studies on the Manufacture of Undaria pinnatifida Laver and It's Physicochemical Properties -II. Chemical Composition-

미역김의 제조와 이화학적 특성에 관한 연구 -제 2 보 : 미역김의 조성-

  • Kim, Kil-Hwan (Food Technology Laboratory, Korea Advanced Institute of Science and Technology) ;
  • Kim, Chang-Sik (Department of Food Technology, Dongguk University)
  • 김길환 (한국과학기술원 식품공학연구실) ;
  • 김창식 (동국대학교 식품공학과)
  • Published : 1983.01.01

Abstract

The chemical composition of Undaria pinnatifida Laver (U.P. Laver) were determind. 1. Proximate compositions of U.P. Laver were 22.1% crude protein, 1.3% crude fat, 10.2% crude ash, 66.4% N.F.E, 3 0% crude fiber and 22.8% alginic acid. 2. U.P. Laver protein was chiefly composed of glutamic acid (3.24%) and aspartic acid (2.22%) and considerable quantities of leucine (1.98%), alanine (1.56%), valine (1.32%), lysine (1.22%) and phenylalanine (1.15%). 3. The major fatty acid contents of the lipid extracted from U.P. Laver were linolenic acid (45.2%), palmitic acid (26.14%) and linoleic acid (11.27%) and the minor fatty acid were myristic acid (8.41%), oleic acid (8.11%), and stearic acid (0.87%), respectively. The saturated and unsaturated fatty acid ratio of the oil extracted from U.P. Laver was 35.42/64.58 4. The vitamin contents of U. P. Laver were $28.1{\mu}g/g$ niacin, $25.0{\mu}g/g$ vit. E, $18.8{\mu}g/g$ vit. C. The minerals were composed 1.52% calcium, 0.32% phosphorus, 0.88% magnesium, 0.49% potassium and the others were small quantities.

미역김의 제조와 이화학적 특성에 관한 계속 연구로 실시한 미역김의 화학적특성 연구결과는 다음과 같다. 미역김의 일반화학성분은 단백질22.1%, 지방1.3%, 회분10.2%, 당질66.4%로서 김보다 더 단백질과 회분이 낮은 반면 지방과 당질은 높은 함량이었다. 미역김의 아미노산은 라이신, 히스티딘, 구루탐산, 메티오닌 이소로이신과 페닐알라닌은 김과 유사하고 그외는 모두 김의 아미노산 함량이 높다. 미역김의 주요지방산은 리놀레닌산, 팔미트산, 리놀레산으로 총지방산의 82.6% 이며 불포화지방산과 포화 지방산은 64.6 : 35.4인데 반하여 김은 82.7 : 17.3 이었다. 미역김의 비타민류중 $B_1$$0.5{\mu}g/g$, $B_2$$1.2{\mu}g/g$, C는 $18.8{\mu}g/g$, E 는 $25.0{\mu}g/g$, niacin은 $28.1{\mu}g/g$, choline chloride는 $10.0{\mu}g/g$으로서 모두 김의 비타민 함량보다 낮다. 미역김의 무기물 함량은 김에 비하여 칼륨이 1/7.2, 티타늄이 1/10, 인이 1/1.6 적게 함유 되어있는 반면 마그네슘은 22 배, 칼슘은 9배 정도 높고 기타 무기물은 서로 비슷한 함량이었다.

Keywords