Water Vapor Sorption Behavior of Some Agricultural Products Produced in Korea

일부(一部) 한국산(韓國産) 농산물(農産物)의 등온흡습곡선(等溫吸濕曲線)에 관(關)한 연구(硏究)

  • 이철 (고려대학교 농과대학 식품공학과) ;
  • 맹영선 (고려대학교 농과대학 식품공학과)
  • Published : 1983.01.01

Abstract

The water vapor sorption isotherms for a great variety of agricultural products were determined by using the standard salt solution technique at the temperatures of $25^{\circ},\;35^{\circ}\;and\;45^{\circ}C$. The B.E.T. monomolecular layer moisture contents were evaluated from experimental data on the sorption isotherms, and an analysis was made of the thermodynamic functions for water vapor sorption behaviors with respect to the storage stability of dehydrated foods. It may be concluded that the variation of entropy with moisture content of some agricultural products and seaweeds investigated would be a guide for the elucidation of the storage stability of dehydrated foods.

본(本) 연구(硏究)에서는 국내(國內)에서 아직 조사(調査)되지 않은 16개 품목(品目)의 농산물(農産物)에 대(對)한 등온흡습곡선(等溫吸濕曲線)을 측정온도(測定溫度), $25^{\circ}C,\;30^{\circ}$, 및 $45^{\circ}C$ 에서 결정(決定)하였다. 온도범위(溫度範圍) $25^{\circ}{\sim}45^{\circ}C$ 사이에서는 온도(溫度)의 증가(增加)에 따라 평형수분함량(平衡水分含量)이 감소(減少)하는 경향을 보였다. 또한 등온흡습곡선(等溫吸濕曲線)의 측정치(測定値)로 부터 BET단분자막수분함량(單分子膜水分含量)을 분석(分析), 결정(決定)하였다. 등온흡습기작(等溫吸濕機作)의 열역학적(熱力學的) 함수인 엔트로피의 변화(變化)는 건조식품(乾燥食品)의 안전저장(安全貯藏) 수분함량(水分含量)영역인 BET단분자막수분함량(單分子膜水分含量)과 밀접한 관계(關係)에 놓인 것으로 사료되고 있다.

Keywords