Preservation of Meat Products by Irradiation -I. Storage of Ham-

방사선(放射線) 조사(照射)에 의한 육류제품(肉類製品)의 저장(貯藏)에 관한 연구(硏究) -제(第) 1 보(報) : 햄의 저장(貯藏)-

  • Published : 1983.01.01

Abstract

The effect of irradiation on the shelf-life of commercial ham products and its quality were investigated during eight weeks storage at $30^{\circ}C$ following 3-8kGy irradiation. Total bacterial count of unirradiated group was proliferated from. $5.4{\times}10^{3}$ per gram of sample to $10^{6}$ after two weeks storage but the bacterial count in irradiated group was propagated to the same level after three to five weeks storage and the growth of coliform group was shown negative. The freshness of stored ham was better in irradiated group than in unirradiated one and the changes in components related to the quality of ham were almost the same between unirradiated and irradiated group. Discoloration and irradiation odor were positive in 8kGy irradiated group according to the sensory test, but 5 kGy irradiated group was not only good in texture but also in the extension of shelf-life to more than two times as compared with that of unirradiated one.

방사선(放射線) 조사(照射)가 햄 제품의 저장성과 품질에 미치는 영향을 검토하기 위하여 시료에 3.5 및 8kGy의 감마선을 조사(照射)시켜 $30^{\circ}C$에서 8 주간 저장하면서 미생물(微生物)의 생육(生育), 이화학적(理化學的) 특성(特性) 변화 및 관능실험(官能實驗)을 수행한 결과는 다음과 같다. 1. 비(非) 조사구(照射區)의 초기(初期) 생균수(生園數)가 g당 $5.4{\times}10^{3}$ 이던 것이 2주간 저장후에는 $10^{6}$이었으며, 조사구(照射區)에서는 $3{\sim}5$주간 저장후에 비(非) 조사구(照射區)와 거의 같은 정도로 미생물이 증식(增殖)하였고, 대장균군(大腸菌群)은 조사구(照射區)에서는 음성(陰性)으로 나타 났다. 2. 신선도(新鮮度)는 $3{\sim}5\;kGy$ 조사구(照射區)가 우수하였으며, 성분(成分)의 변화도 비(非) 조사구(照射區)와 조사구간(照射區間)에 거의 차이가 없었다. 3. 관능검사(官能檢査)에 있어서는 8kGy 조사구(照射區)에서 퇴색(褪色) 및 이취(異臭)가 인정(認定)되었고, texture에서는 5kGy 조사구(照射區)가 우수하였을 뿐 아니라 저장기간도 비(非) 조사구(照射區)에 비하여 2배 이상 연장시킬 수 있었다.

Keywords