Effect of Ethephon Treatment on Vitamin and Mineral Contents of Fresh Tomatoes

Ethephon처리가 토마토의 비타민 및 무기질함량에 미치는 영향

  • 이영춘 (식품가공학과, 중앙대학교)
  • Published : 1983.01.01

Abstract

Vitamin and mineral composition of ethephon treated tomatoes were studied, and the results are summarized as follow: 1. Ascorbic acid, carotene (total and beta-carotene), thiamin and riboflavin contents in tomato fruits were not adversely affected by ethephon treatment 1 week before harvest, and these results were consistent for two consecutive years. Riboflavin content of tomatoes in 1979 was significantly higher than that in 1978, and this difference could be due to enviornmental factors. 2. Mineral content in tomato fruits were not significantly affected by ethephon treatment 1 week before harvest. Calcium and manganese contents in treated tomatoes significantly varied from year to year.

과실의 균일한 숙성을 위하여 ethephon을 흔히 사용하는데, 수확전의 토마토에 ethephon을 처리했을때 토마토의 비타민과 무기질 함량에 어떤 영향을 주는지에 관하여 연구한 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 수확 1주일 전의 토마토에 ethephon처리는 아스콜빈산, 캐로틴(총 캐로틴 및 베타-캐로틴), 지아민, 리보후라빈의 함량에 영향을 주지 않았으며, 이런 결과는 2년간 계속적으로 확인되었다. 토마토의 리보후라빈 함량이 1979년에 1978년 보다 높았던 것은 아마도 생육환경의 영향에 의한 것으로 여겨진다. 2. 토마토의 무기질 함량은 수확 1주일전의 ethephon살포에 의하여 영향을 받지 않았다. 그러나 ethephon살포와는 관계없이 칼슘과 망간함량은 해에 따라 변하였다.

Keywords