Studies on the Short Fermentation of the Mushroom Compost with Rice Straw

양송이 퇴비배지(堆肥培地)의 단기발효(短期醱酵)에 관한 연구(硏究)

  • Shin, Gwan Chull (Dept. of Agricultural Biology, Coll. of Agriculture, Chungnam Natl. Univ.) ;
  • Park, Jeong Sik (Institute of Agricultural Sciences, Office of Rural Development)
  • 신관철 (농과대학 농생물학과) ;
  • 박정식 (농촌진흥청 농업기술연구소)
  • Published : 1983.06.30

Abstract

The short period fermentation of the mushroom compost was studied as a method for the labor saving and mechanization of composting. Rice straw was crushed, watered and supplemented with organic nutrient sources. The straw-nutrient mixtures prepared were stacked and turned for short periods at the phase I and the phase II was carried out for 8 days. The total nitrogen of the short compost was lower than that of the conventional straw compost and it caused the yield decrease. The productivity of the short compost could be improved by the supplement of nurient sources. The effective nutrients were perilla meal and rice bran. Higher microflora of the rice straw-nutrient mixture during fermentation could shorten the composting period. For the short compost method the proper period of the phase I was 5 days.

양송이 합성배지(合成培地)의 야외발효과정(野外醱酵過程)을 성력기계화(省力機械化)하기 위한 방법(方法)으로서 분쇄(粉碎)볏짚에 영양원(營養源)을 첨가(添加)하여 단기간(短期間) 발효(醱酵)시킨 다음 후발효(後醱酵)하는 시험(試驗)을 실시(實施)한 결과는 마음과 같다. 1. 분쇄(粉碎)볏짚의 단기발효배지(短期醱酵培地)는 Ammonia 태질소(態窒素)의 잔류량(殘留量)은 낮으나 전실소함량(全室素含量)이 관행배지보다 낮았다. 2. 미생물(微生物)은 분쇄볏짚이 관행배지보다 밀도(密度)가 높아서 발효기간(醱酵期間)의 단축(短縮)이 가능함을 보였다. 3. 양송이 자실체수량(字實體收量)은 관행배지보다 낮은 경향이었으나 영양원(營養源)의 첨가(添加)를 개선(改善)하므로서 향상(向上)시킬수 있는 가능성이 보였다. 4. 단기발효배지(短期醱酵培地)의 제조시(製造時) 수분(水分) 및 영양원(營養源)의 조절(調節)이 곤란하였고 이를 위해서 최소(最少) 5일간(日間)의 퇴적(堆積) 및 뒤집기작업(作業)이 필요하였다. 5. 배지재료(培地材料)로서는 일본형품종(日本型品種)의 볏짚이나 통일계품종(統一系品種) 모두 사용(使用)할수있었고 영양원(營養源)은 들깻묵과 미강을 혼합(混合) 첨가(添加)하는 것이 가장 좋았다.

Keywords