Fatty Acid Compositions of the Various Parts of Ginseng Plant

인삼(人蔘)의 부위별(部位別) 지방산(脂肪酸) 조성(組成)

  • Received : 1983.11.01
  • Published : 1983.12.31

Abstract

An attempt was made to investigate the lipid contents and fatty acid compositions of the roots (rhizome, epidermis, pith, cortex, branch root, fine root) and aerial parts (seed, flesh of seed, leaf, stem) of ginseng plant. Total contents of free and bound lipids in nine parts ranged 0.91 to 3.48%, those of the seeds were 15.08%. Fourteen even-numbered and 4 odd-numbered fatty acids were identified and quantified by GLC. The major fatty acids in each part were linoleic, palmitic, oleic, and linolenic acid. Fatty acid composition of different parts was varied significantly. Fatty acid composition of ginseng seeds was notably different from those of other parts in plant; the amount of oleic and linoleic acids (51.21 and 37.46%) were higher than those of the other parts. The unsaturated fatty acid content of the free lipid in seed, pith, and cortex were higher than those of the other parts in plant.

인삼(人蔘)의 근부(根部)(뇌두(腦頭), 표피(表皮), 동체피층(胴體皮層), 동체내층(胴體內層), 지근(支根), 세미(細尾))와 지상부(地上部)(과육(果肉), 종자(種字), 경(莖), 엽(葉))의 부위별(部位別) 지방질의 함량과 그 구성지방산을 조사하였다. 9부위(部位)의 유리지질(遊離脂質)과 결합지질(結合脂質)을 합한 총 지방질 함량은 0.91~3.48%였으나 종자(種子)는 15.08%로 다른 부위(部位)에 비하여 그 함량이 대단히 높았다. gas liquid chromatography에 의하여 14종(種)의 짝수지방산과 4종(種)의 홀수지방산을 분리, 정량하였으며 주된 지방산은 linoleic acid, palmitic acid, oleic acid 및 linolenic acid였다. 부위별(部位別) 지방산 조성은 현저한 차이를 나타내고 있었으며 특히 종자(種子)는 부위(部位)들과는 상당한 차이가 있었으며 10종(種)의 지방산만이 동정되었고 oleic acid와 linoleic acid(51.21%와 37.46%)가 다른 부위(部位)들보다 상당히 많았다. 또한 종자(種子), 동체내층(胴體內層) 및 동체피층(胴體皮層)에 함유된 유리지질(遊離脂質)은 다른 부위(部位)의 지방질(脂肪質)에 비하여 불포화 지방산의 함량이 높았다.

Keywords