Ecological Characteristics of Red Rice (Local Name "SARE," Oryza sativa L.) and Factors Affecting Its Competition with Rice

적미(赤米) (자생도(自生稻), 속명(俗名) "사레")의 생태적(生態的) 특성(特性) 및 벼와의 경합요인(競合要因)

  • Ree, D.W. (Gyeonggi Provincial Office of Rural Deveolpment) ;
  • Hong, Y.K. (Gyeonggi Provincial Office of Rural Deveolpment) ;
  • Kim, J.C. (Gyeonggi Provincial Office of Rural Deveolpment) ;
  • Kim, Y.H. (Gyeonggi Provincial Office of Rural Deveolpment)
  • Published : 1983.12.30

Abstract

Red rice (local name "Sore") as a weed has been a serious threat to rice production in direct-seeded rice culture in Ganghwagun, Gyeonggi province. In the Ganghwagun 508 ha out of 1,420 ha in the Samsanmyeon area is infested with red rice. The average lowland rice yield is about 4,300 kg/ha in the Ganghwagun, but the average upland rice yield is about 2,000 kg/ha in infested area. This study was carried out in order to clarify the ecological characteristics of red rice and factors affecting the competitive ability of five red rice varieties, collected from Samsanmyeon in 1981, with rice cultivar. Five varieties-Monggeunsare, Salsare, Ginkaragsare, Galsaegsalsare, Galsaegkaragsare-showed the same morphological characteristics of cultivated Japonica type, Chuncheongbyeo, but red rice tillers more profusely, is taller and lodges more easily than Chucheongbyeo. It shatters easily about 10-15 days after heading date, and at this time the hull is discolored in yellow or dark brown. There are many types of red rice with short or long owns on the spikelet, occasionally with or without own on the spikelet in the same hill, and the grains are short or long. In red reice leaf blast occurs more severely than in cultivated Indica/Japonica type, Teabaegbyeo, particulary serious in Monggeunsare. When red rice invaded in direct-seeded rice, number of panicles of rice became reduced more than other yield components.

경기도(京畿道) 강화군(江華郡) 삼산면(三山面) 벼 건답직파(乾畓直播) 재배지역栽培地域)에서 문제시(問題視)되고 있는 적미(赤米)(속명(俗名) : 사fp) 5 종(種)(몽근사레, 쌀사레, 긴까락사레, 갈색쌀사레, 갈색까락사레)을 수집(蒐集)하여 효과적(效果的)인 방제체제(防除體制)의 기초자료(基礎資料)를 얻고자 생육특성(生育特性) 및 벼와 경합요인(競合要因)을 조사(調査)한 바, 그 결과(結果)를 요약(要約)하연 다음과 같다. 1. 초형(草型)은 대체로 일반(一般)벼와 같으며 조숙(早熟), 다벽(多蘗)이고 간(稈)은 세장(細長)하여 특(特)히 도복(倒伏)과 관련된 3, 4 절간(節間)이 약(弱)했다. 출엽속도(出葉速度)가 비교적(比較的) 빠르고 분벽력(分蘗力)이 왕성(旺盛)한 것은 벼와의 경합요인(競合要因)으로 작용(作用)할 것으로 생각된다. 2 엽(葉)은 좁고 짧은 경향(傾向)이며 엽색(葉色)은 대체로 담록색(淡綠色)이다. 3. 망(芒)은 유망(有芒), 무망(無芒)은 구분(區分)되며 입(粒)은 출수후(出穗後) 10~15일(日)부터 성숙(成熟)되어 황색(黃色) 또는 흑갈색(黑褐色)으로 변색(變色)되면서 심한 탈립현상(脫粒現象)을 보였다. 4. 현미색(玄米色)은 적색(赤色)이고 입형(粒型)은 세장형(細長型), 단원형(短圓型), 중간형으로 구분(區分)되며 정조천립양(正租千粒量)은 14~20g 인 소립종(小粒種)이다. 5. 잎도숙병(稻熟病)에 나병성(羅病性)인 점(點)을 이용(利用)하여 경종적(耕種的) 방제방법(防除方法)의 검토(檢討)가 기대된다. 6. 사fp가 혼생(混生)될 때 벼 수량감소(收量感少)는 약 20% 내외(內外)이며 건답직파(乾畓直播) 파종량(播種量)을 증량(增量)하면 벼의 경쟁력(競爭力)은 증가(增加)하나 절대수량(絶對收量)에는 영향(影響)하지 못했다. 7. 사레와의 경합(競合)에서 민감(敏感)한 벼의 수량구성요소(收量構成要素)는 $m^2$당수수(當穗數)>수당립수(穗當粒數)>등숙비율(登熟比率) 순(順)이었다.

Keywords