Sterilization and Storage of Onion Powder by Irradiation

방사선(放射線)에 의(依)한 양파분말의 살균(殺菌) 및 저장(貯藏)

  • Published : 1984.03.30

Abstract

Effects of irradiation on microbiological, physicochemical aspects and quality of onion powder were investigated during three months storage. Total bacteria and coliform were sterilized by irradiation of 7 and 5 kGy, respectively and no microorganisms were grown after three months storage at $30{\pm}1^{\circ}C$. $D_{10}$ value of total bacteria was 1.64 kGy. Proximate composition of onion powder was not remarkably changed during storage except the slight decrease of pyruvic acid content. Color difference could not be distinguished by naked eye but was slightly changed by the mechanical measurement.

혼합조미료(混合調味料)의 부원과(副原科)로 사용(使用)하고 있는 양파 분말(粉末)에 감마선(線)을 조사(照射)하고 3 개월간(個月間) 저장(貯藏)하면서 미생물적(微生物的) 검사(檢査)와 이화학적(理化學的) 특성(特性) 및 그 품질(稟質) 변화(變化)를 실험(實驗)하였다. 일반세균(一般細菌)은 7 kGy, 대장균군(大腸菌群)은 5 kGy의 감마선(線) 조사(照射)로 완전살균(完全殺菌)되었고 $30{\pm}/^{\circ}C$에서 3 개월간(個月間) 저장후(貯藏後)에도 미생물(微生物)이 전(全)혀 생육(生育)하지 않았다. 또한 일반세균(一般細菌)이 $D_{10}$값은 1.64kGy로 나타났다. 살균선량(殺菌線量)에서 일반성분(一般成分)은 비조사구(非照射區)와 별차이(別差異)가 없었으며 pyruric acid함량(含量)은 선량(線量)의 증가와 저장기간(貯藏期間)의 경과에 따라 다소 낮은 차이(差異)를 보였다. 분말자체(粉末自體)의 색도변화(色度變化)에 있어서 육안적(肉眼的) 차이(差異)는 없었으나 기계적(機械的) 측정(測定)에서는 근소한 차이(差異)를 나타냈다. 분말식품(粉末食品)의 현행(現行) 살균법(殺菌法)인 ethylere oxide에 의한 훈증법(燻蒸法)은 일본(日本)을 비롯하여 선진(先進) 각국(各國)에서 사용금지(使用禁止)되고 있으므로 대체방법(代替方法)으로서 방사선(放射線) 살균법(殺菌法)이 적당하고 생각된다.

Keywords