Effect of Ripening Methods and Harvest Time on Vitamin Content of Tomatoes

성숙방법과 수확시기가 토마토의 비타민 함량에 미치는 영향

  • Lee, Young-Chun (Department of Food Science and Technology, Chungang University)
  • 이영춘 (중앙대학교 식품가공학과)
  • Published : 1984.03.30

Abstract

Effect of ripening methods and harvesting time on vitamin content of 5 tomato varieties was investigated in 1978 and 1979. Ascorbic acid content in the breaker ripened tomatoes was significantly higher than that in the vine ripened tomatoes, and the result was consistent for two consecutive years. Ascorbic acid content in the vine ripened tomatoes markedly increased as the season progressed, early harvested tomatoes containing significantly less ascorbic acid. Carotene content was not significantly affected by the ripening method. Higher carotene content, however, was observed for tomatoes harvested in the late season. This result could indicate the effect of temperature for carotenogenesis around the harvest time. Thiamin and riboflavin contents in the vine ripened tomatoes were significantly higher than those in the breaker ripened tomatoes in the 1978 season, but these differences were not observed in the 1979 season. Thiamin and riboflavin contents in the vine ripened tomatoes decreased considerably as the season progressed. Thiamin and riboflavin contents in tomatoes harvested in the early season were significantly higher than those in the mid and late seasons.

토마토 과실의 숙성방법과 수확시기가 비타민 조성에 미치는 영향을 조사하기 위하여, 선정된 5개의 토마토 품종을 대상으로 1978년과 1979년에 걸쳐 연구한 결과를 요약하면 다음과 같다. 토마토 중의 아스콜빈산 함량은 breaker ripened tomatoes가 vine ripened tomatoes보다 유의성 있게 높았으며, 이 결과는 2 년동안 일관성 있게 나타났다. 수확시기에 따른 토마토 중의 아스콜빈산 함량은 계절 초기에 수확된 토마토에서 현저히 낮았고, 그 이후에 수확된 것들 간에는 유의성 있는 차이가 없었다. 토마토 중의 캐로틴 함량은 vine ripened tomatoes와 breaker ripened tomatoes 간에 유의성 있는 차이가 없었으며, 이 결과는 2 년간 일관성있게 나타났다. 늦은 계절에 수확한 토마토는 그보다 일찍 수확한 것보다 훨씬 많은 캐로틴을 함유하였다. 토마토중의 지아민과 리보후라빈 함량은, 1978년에는 vine ripened tomatoes가 breaker ripened tomatoes 보다 유의성 있게 높았으나 1979년에서 유의성있는 차이가 없는 것으로 나타나, 앞으로 더욱 연구가 필요하다고 여겨진다. vine ripened tomatoes 중의 지아민과 리보후라빈 함량은 계절이 진전됨에 따라 감소하는 경향이 있었으며, 계절초기에 수확한 토마토가 그 이후에 수확된 것들보다 유의성있게 높은 지아민 및 리보후라빈 함량을 나타내었다.

Keywords