Sorption Characteristics of Red Pepper Powder with Relative Humidity and Temperature

저장상대습도 및 온도에 따른 분말고추의 흡습특성(吸濕特性)

  • 김현구 (농어촌개발공사 식품연구소) ;
  • 박무현 (농어촌개발공사 식품연구소) ;
  • 민병용 (농어촌개발공사 식품연구소) ;
  • 서기봉 (농어촌개발공사 식품연구소)
  • Published : 1984.03.30

Abstract

The sorption characteristics of red pepper powder stored at various relative humidity and temperature were studied. At low relative humidity below RH 57%, the sorption equilibrium was easily attained, whereas at higher relative humidity above RH 75%, the powder was browned by higher equilibrium moisture content. The moisture content of monolayer value for the powder was ranging from 11.32% to 12.13% with temperature. First order regression equation of equilibrium moisture content for relative humidity was determined.

분말고추를 상대습도 11%에서 84%까지 8단계의 RH조건별로 $15^{\circ}C,{\;}25^{\circ}C$$35^{\circ}C$ 온도구에 저장하면서 분말고추의 흡온특성(吸溫特性)을 조사하였다. 저장시간에 따른 분말고추의 흡습곡선은 RH57% 이하에서는 단시간내에 평형에 도달하여 수분함량의 변화가 거의 없었으나 RH75% 이상에서는 평형수분함량이 급격히 증가하여 갈변현상이 발생하였다. 분말고추의 단분자층(單分子層)의 수분함량은 온도에 따라서 11.32%에서 12.13%로서 온도가 하강함에 따라 다소 증가하는 경향을 보였으며 상대습도에 따라서 평형수분함량을 예측할 수 있는 1차 회귀방정식을 도출하였다

Keywords