Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 16 Issue 2
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- Pages.254-256
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- 1984
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- 0367-6293(pISSN)
Enzymatic Isolation of Husk from Barley Kernel
효소적 방법에 의한 보리피층의 분리
- Ahn, Byung-Yoon (Division of Biological Science & Engineering, Korea Advanced Institute of Sci. & Technol.) ;
- Ahn, Kyung-Hay (Department of Food Technology, Kyung Hee University) ;
- Jo, Jae-Sun (Department of Food Technology, Kyung Hee University) ;
- Kwon, Tai-Wan (Division of Biological Science & Engineering, Korea Advanced Institute of Sci. & Technol.) ;
- Cheigh, Hong-Sik (Department of Food and Nutrition, Pusan National University)
- 안병윤 (한국과학기술원 생물공학부) ;
- 안경혜 (경희대학교 식품가공학과) ;
- 조재선 (경희대학교 식품가공학과) ;
- 권태완 (한국과학기술원 생물공학부) ;
- 최홍식 (부산대학교 식품영양학과)
- Published : 1984.06.30
Abstract
The amounts of husk materials from barley kernel were determined by an enzymatic method and compared with the values determined by conventional methods involving acid or alkaline treatments. The enzymatic method consists of boiling in distilled water and pressing to help squeeze out the gelatinized starch from the husk matrix, and enzymatic removal of starch by
가열처리에 의한 전분의 호화작용과 아밀라제에 의한 가수분해를 이용하여 한국산 곁보리(강보리와 올보리)및 쌀보리 (백동과 세도하다가)의 피층을 분리 측정하고 피층함량을 종래의 산, 알칼리 방법과 비교하였다. 효소적 방법을 이용한 피층함량은 강보리와 올보리의 경우 각각 14.9%, 15.1%이고, 백동 및 세도하다가는 각각 11.6%. 10.2% 이었다. 산처리방법에 의한 피층함량은 겉보리의 경우
Keywords