Rheological Properties of Gelatinized Chestnut Starch Solution

밤전분 호화액의 유동특성

  • Park, Young-Hee (Department of Food and Nutrition, Dankook University) ;
  • Kim, Sung-Kon (Department of Food and Nutrition, Dankook University) ;
  • Lee, Shin-Young (Department of Fermentation Engineering, Kangweon National University) ;
  • Kim, Ju-Bong (Department of Food Engineering, Yonsei University)
  • Published : 1984.09.30

Abstract

Rheological properties of gelatinized chestnut starch solution were investigated with a narrow gap rotational viscometer. The starch solutions at 1.2-1.8% concentration showed pseudoplastic behaviour with yield stress. At higher concentrations (1.65 and 1.8%), the starch solution showed more pseudoplastic tendency and time-dependent characteristics. Values of yield stress were small and independent of concentrations 1.2, 1.35 and 1.5%. Significant increase of yield stress was observed at 1.65% concentration. Consistency index was exponentially dependent on concentration and temperature. The activation energy for 1.65% starch solution was about 5 Kcal/g.mol.

밤전분 희석호화액$(1.2{\sim}1.8)$의 유동특성을 Brook-field(LVT) nallow gap 회전점도계를 사용하여 측정하였다. 밤전분 호화액은 전단속도 $0.349{\sim}13.576s^{-1}$의 범위에서 의가소성 유체의 거동을 보였으며, 1.65및 1.8%에서는 틱소트로픽 유체의 거동을 나타내었다. 1.65% 이상에서 전단응력의 시간의존성은 초기 5분 이내에 급격하였으며, 평형에 도달하는 시간은 약 40분이었다. 유동거동지수값은 1.5% 이하에서 평균 약0.91. 1.65% 에서는 약 0.71로 농도의 증가에 따라 의가소성의 정도가 커졌다. 점조도지수값은 농도의 증가에 따라 증가하였으며, 지수함수식으로 표시될 수 있었다. 1.5% 이하에서와 1.65%이상에서 직선의 기울기가 서로 다른 경향을 보였다. 항복응력값은 1.5%이하에서 측정 전단응력 범위에서 거의 무시할 수 있는 낮은 값으로서 농도증가에 따라 차이를 보이지 않았으나, 1.65%이상에서는 무시할 수 없는 값을 나타내었으며, 농도 증가에 따라 급격히 증가하였다. 점조도 지수와 온도변화의 관계는 아레니우스식의 형태로 표현할 수 있었으며, 밤전분 호화액(1.65%)의 활성화에너지는 5.15kcal/g.mol이었다.

Keywords