Effect of Irradiation on the Sterilization of Black Pepper Powder

방사선(放射線) 조사(照射)가 후추가루의 살균(殺菌)에 미치는 영향(影響)

  • Published : 1984.09.30

Abstract

Black pepper powder was irradiated at dose of 3,6 and 9 kGy, stored at ambient temperature in order to investigate the effect of irradiation on their microbial sterilization and physicochemical properties. Total and coliform bacteria were sterilized by irradiation up to 9 kGy and 3 kGy, respectively, and they were not grown until the end of storage period. $D_{10}$ value of total bacteria were in the range of 1.39-1.49 kGy. Proximate composition was not significantly changed according to the increase of irradiation dose except slight increase of the reducing sugar. The yield of volatile oil was slightly decreased by the increase of irradiation dose.

유통되고 있는 후추가루의 미생물(微生物) 오염(汚染)정도와 방사선(放射線) 살균효과(殺菌效果) 및 몇가지 성분(成分)에 미치는 영향을 검토하고져 직접 구입 마쇄한 시료(I)과 분말 제품화(製品化)된 시료(II)를 대상으로 $3{\sim}9kGy$의 감마선을 조사하고 실험을 수행하였다. 시료(I)과 (II)의 일반세균(一船細菌)은 g당(當) $1.00{\sim}10^7$$1.67{\sim}10^7$마리로 나타났으며 대장균군(大腸菌群)은 양성(陽性)인 시료도 확인되었다. 감마선의 살균효과(殺菌效果)에서 일반세균(一船細菌)은 9kGy, 대장균군(大腸菌群)은 3kGy의 조사(照射)로서 대부분 사멸(死滅)되었으며, $D_{10}$값은 시료(試料)(I)과 (II)에서 1.49 및 1.39kGy 로 나타났다. 일반성분(一船成分)은 감마선 조사(照射)로서 환원당(還元糖)이 다소 증가되었을 뿐 기타 성분(成分)은 거의 변화가 없었고, 휘발성 정유성분(精油成分)의 수율(收率)에서는 조사선량(照射綿量)의 증가(增加)로 $4{\sim}14%$의 감소현상(減少現象)을 보였다.

Keywords