Fatty Acid Composition of Lipids obtained from Korean Soybean Varieties

한국산 콩의 품종별 지방질의 지방산 조성

  • Yoon, Tai-Heon (Clinical Nutrition Research Center, Hallym College) ;
  • Im, Kyung-Ja (Clinical Nutrition Research Center, Hallym College) ;
  • Kim, Dong-Hoon (Department of Food Technology, Korea University)
  • 윤태헌 (한림대학 부설 임상영양연구소) ;
  • 임경자 (한림대학 부설 임상영양연구소) ;
  • 김동훈 (고려대학교 식품공학과)
  • Published : 1984.12.30

Abstract

The fatty acid compositions of lipids from five local varieties and three imported varieties of soybean were determined. Total and free lipids of the samples were extracted with chloroform-methanol mixture (2:1, v/v) and ethyl ether, respectively. The ether-extracted samples were extracted again with water saturated n-butanol to obtain bound lipids. The average percent contents of the lipid fractions were 21% (total), 18% (free), and 3.3% (bound). The results indicated that seven fatty acids (10:0, 12:0, 14:0, 16:0, 17:0, 20:0 and 22:0) were identified as minor fatty acids for all the varieties examined in this study. The relative contents of 18:2 were the highest (50.1-59.7%) in all the lipid fractions, and the contents in total and free lipids were in-fluenced by the local varieties. Little difference in fatty acid composition was noted between the total and free lipids of the samples. Total and free lipids contained more 18:1 (about 10%) and less 16:0 (about 40%) and 14:0 (about 34%) than did the bound lipids. The relative percent contents of 18:3 in the total, free and bound lipids were on average 8.9, 9.0, and 7.3 percents. The content in the total lipids of Gwanggyo varieties showed the highest level (11.1%), and in the bound lipids of Eundaedoo varieties the lowest (6.0%). In case of the total and free lipids, those varieties which showed higher relative contents of 18:1 generally had lower relative contents of 18:2 and 18:3.

한국산 콩의 8품종에 대하여 유기 용매로 총지방질, 유리 지방질 및 결합 지방질의 분획을 얻은 다음 각 분획의 지방질 함량과 지방산 조성을 조사하였다. 한국산 콩의 정제 전 총지방질, 유리 지방질 및 결합 지방질의 평균 함량은 각각 21%, 18% 그리고 3 %였다. 이상 8품종의 콩에서는 모든 분획에서 아직 보고된 바 없는 10 : 0, 12 : 0, 14 : 0, 16 : 1, 17 : 0, 20 : 0, 22 : 0 등 7 종의 지방산들을 더 검출하였다. 모든 지방질 분획에서 18 : 2의 상대적 함량은 50.1 - 59.7%로서 가장 높았는데 총지방질 및 유리 지방질에서 국내 선발 품종간에 차이가 있었다. 총지방질과 유리 지방질의 지방산 조성은 서로 비슷하였으며, 지방산 중 18 : 1 의 상대적 함량은 결합 지방질의 그것에 비하여 배 이상 높았고 반면에 16 : 0과 14 : 0의 상대적 함량은 각각 결합 지방질의 그것의 60%, 66% 수준에 머물렀다. 한편, 18 : 3 의 상대적 함량은 총지방질 및 유리 지방질에서는 평균 9.0%, 결합 지방질에서는 이보다 다소 낮은 7.3%였는데 총지방질에서의 광교 품종이 11.1%로 가장 높았고 결합 지방질에서의 은대두 품종이 6.0%로 가장 낮았다. 기타의 지방산들은 지방질 분획간에 별 차이가 없었다. 총지방질 및 유리 지방질에서 18 : 1 의 상대적 함량(16.5-28.0, 18.6-28.6%)은 품종간에 차이가 있었는데 대체로 18 : 1 의 상대적 함량이 높은 품종에서는 18 : 2 와 18 : 3 의 상대적 함량이 낮은 경향을 나타내었다.

Keywords