Effect of Casein Soy Protein and Corn Gluten as Protein Sources in Diets on the Cellular Development of Rats during the Prenatal and Lactating Periods

식이내 단백질 급원의 종류가 태아기와 수유기동안 흰쥐의 세포 발달에 미치는 영향

  • Kang, In-Ok (Department of Home Economic, Kook Min University) ;
  • Kim, Sun-Hee (Department of Home Economic, Kook Min University)
  • Published : 1984.06.30

Abstract

The objective of this study was to investigate the influence of three types of protein source in a basal diet during the prenatal and lactating periods on the cellular growth and development of organs in rate. Twenty four pregnant Sprague-Dawley rats weighing 187.7${\pm}$18.5 g were fed ad libitum diets containing casein, soy protein, or corn gluten. The weight of organ and the contents of DAN, RNA, and protein of organs in pups were determined at 0, 3, 7, 14, and 21 days after the birth. Dietary intake of rats during trimester of pregnancy and lactation were significantly higher in the rats fed case in containing diet than those of rats fed the corn gluten diet. Body weight of the progeny fed casein diet at birth and after 7 days were significantly higher than those of rats fed the corn gluten diet. The weight of brain, liver, and kidney of pups which fed corn gluten diet were significantly lower than those fed the casein diet. DNA contents in the brain of pups fed the casein and the soy protein were slightly higher than those fed the corn gluten diet. RNA and protein contents of the brain, and DNA, RNA and protein contents of the liver of the corn gluten treated group were significantly lower than those of the others.

casein, soy protein, corn gluten의 세가지 단백질 식이를 임신기 및 수유기 동안 어미쥐에게 섭취시킨후 출생시부터 생후 21 일까지의 새끼쥐의 세포 발달을 관찰한 결과는 다음과 같다. 1) 새끼쥐의 출생시 체중은 corn gluten군이 case군에 비하여 매우 유의적으로 낮았고 수유기 중에도 그 경향은 계속되었다. 2) 출생시 새끼쥐의 기관별 무게는, 뇌와 콩팥은 실험군간 유의적 차이가 없었으며 간의 무게는 corn gluten군이 casein군에 비하여 유의적으로 적었다, 그러나 출생 3일이후 뇌, 간, 콩팥의 무게는 생후 21일까지 corn gluten 군이 casein에 비하여 유의적으로 적었으므로 아미노산 조성의 블균형이 기관의 무게를 감소시킴을 나타내었다. 3) 세포의 수를 짐작할 수 있는 DNA함량은 세 기관에서 일반적으로 casein군, soy protein군, corn gluten군의 순서였으나 뇌의 경우는 출생 14일에 , 간의 경우는 14일과 21일에 casein군에 비하여 corn gluten 군이 유의적으로 적었다. 그러므로 아미노산 조성의 불균형에 따른 영향은 세포 발달과정에서 세포수에 큰 영향은 아니지만 간 세포수를 감소 시킴을 알 수 있었다. 4) 총 단백질과 RNA 함량은 뇌의 경우 생후 3일 이후 corn gluten군이 casein군에 비하여 유의적으로 적었으며 100 mg 젖은 무게당 함량은 유의적 차이는 없었다. 간에서는 총 RNA 함량은 corn gluten 군이 출생시부터 유의적으로 적었고 총단백질 함량은 출생 3일이후 매우 유의적으로 적었다. 그러나 100 mg 젖은 무게당 두 지표의 함량은 21일에 RNA 함량이 유의적으로 적었을 뿐 실험군 간 차이가 없었다. 그러므로 기관별 세포의 크기는 세 실험식이간에 차이가 없었다.

Keywords