Studies on Stability for the Quality of Ginseng Products -3. Determination of Sorption Properties and Optimum Moisture Contents in Extract, Extract Powder and Extract Tea of Red Ginseng-

인삼제품(人蔘製品)의 품질안정성(品質安定性)에 관한 연구(硏究) -3. 홍삼정(紅蔘精), 정분(精粉) 및 정차(精茶)의 흡습특성(吸濕特性)과 적정수분함량(適正水分含量) 기준설정(基準設定)-

  • Choi, Jin-Ho (Dept. of Nutrition and Food Science, National Fisheries University of Pusan) ;
  • Byun, Dae-Seok (Dept. of Nutrition and Food Science, National Fisheries University of Pusan) ;
  • Park, Kil-Dang (Korean Ginseng & Tobacco Research Institute) ;
  • Kim, Mu-Nam (Dept. of Food and Nutrition, Pusan Women's University)
  • 최진호 (부산수산대학 식품영양학과) ;
  • 변대석 (부산수산대학 식품영양학과) ;
  • 박길동 (한국인삼연초연구소) ;
  • 김무남 (부산여자대학 식품영양학과)
  • Published : 1984.06.30

Abstract

To investigate stability for the quality of selected ginseng products, their sorption properties were clarified in red ginseng extract(RGEP), and red ginseng extract powder(RGEP), and red ginseng extract tea(RGET). Simultaneously, the BET monolayer value of each product was determined in order to inquire out the possibility of establishment as a criterion for the optimum moisture content of the ginseng products. Based on the BET monolayer moisture level of spray dried RGEP which ranged from 4.08 to 4.65%, it would be desirable to establish the optimum moisture content of the products at 4.4${\pm}$0.3%. This is 1.3 to 1.9% lower than the criter on, "less than 6.0%". The optimum moisture level for RGET of which monolayer value ranged 0.93 to 1.37% would be 1.2${\pm}$0.17%. In this case, the maximum permissible limit of moisture content could presumably be raised up to 1.37% in place of current criterion, "less than l.2%". From the results of a study on the growth of molds, the optimum moisture content for RGE assumed to be extended up to 40.0${\pm}$1.07 despite 36.0${\pm}$1.0% of the present criterion. On the other hand, a storage study under the maltreated condition, $48{\pm}2^{\circ}C$ 75%RH, was also carried out in order to make it clear whether the BET monolayer values were able to be used as indices for optimum moisture level of the products. In all samples tested adsorption occurred at even higher levels of moisture than the monolayer values. However, since there are many other possible factors affecting the quality of products the optimum moisture content is preferable to be reduced to the monolayer value. As a result, it was proved that the optimum level of moisture for both RGEP and RGET could be established by the monolayer values.

인삼제품(人蔘製品)의 품질안정성(品質安定性)을 구명(究明)하기 위하여 홍삼정(紅蔘精)(RGE),홍삼정분(紅蔘精紛)SD-RGEP) 및 홍삼정차(紅蔘精茶)(RGET)에 대한 흡습특성(吸濕特性)을 조사(調査)하였고, 또 제품별(製品別) 평형수분(平衡水分) 함량(含量)으로 BET 방정식(方程式)에 따라 단분자막수분함양(單分子膜水分含量)을 구하여 이들 제품(製品)의 적정수분함량(適正水分含量)을 설정(設定)하였으며, 제품별기준수분함량(製品別基準水分含量) 및 현행유통과정(現行流通過程) 중의 수분함량(水分舍量)과 비교(比較)하였다. 1. 홍삼정분(紅蓼精粉)은 단분자막수분함량(單分子膜水分合量)이 4.08${\sim}$4.65%의 범위안에 있으므로 기준수분함량(基準水分含量)을 하향조정(下向調整)하여 적정수분함량(適正水分含量)으로 4.4${\pm}$0.3%로 설정(設定)함이 바람직하다고 사료된다. 2. 홍삼정차(紅蔘精茶)(RGET)는 0.93$\sim$l.37%의 범위 안에서 BET 단분자막(單分子膜)을 형성(形成)하므로 홍삼정차(紅蔘精茶)의 기준수분함량(基準水分含量)(1.2%이하) 보다 0.17%까지 상향조정(上向調整)이 가능(可能)하다고 판단된다. 3. 제품별(製品別) 초기수분함량(初期水分含量)을 조정(調整)하여 학대조건(虐待條件)($48{\pm}2^{\circ}C$, 75% RH)하에서의 저장실험(貯藏實驗)한 결과(結果)는 단분자막수분함량(單分子膜水分合量)보다 높은 량(量)에서도 안정(安定)하였으나 기타의 노화반응(劣化反應)을 고려하여 단분자막수분함량(單分子膜水分含量)으로 설정(設定)하 는 것이 적당할 것으로 판단되었다. 그러나 본 저장(貯藏) 실험(寶驗)은 개선(改善)된 내정(內栓)(Al-foil $11{\mu}m$)을 사용하였기 때문에, 안정성(安定性)이 더 증가(增加)된 것으로 판단되므로 현행(現行) 포장재질(包裝材質)의 개선(改善)이 바람직할 것으로 사료된다. 4. 홍삼정(紅蓼精)(RGE)의 적정수분함량(適正水分含量) 설정(設定)을 위한 미생물생육조사(微生物生育調査) 결과(結果) 어떤 균주(菌株)라도 51 %이하의 수분함량(水分含量)에서는 생육(生育)이 불가능(不可能)하였으나 홍삼정(紅蒙精)의 기준수분함량(基準水分含量)(36.0${\pm}$1.0%)보다 4%정도 상향조정(上向調整)한 40.0${\pm}$1.0%로 적정수분함량(適正水分含量)을 설정(設定)하는 것이 유통과정(流通過程) 중의 점도(粘度)의 증가(增加) 등의 문제점을 다소 완화할 수 있을 것으로 판단된다.

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