Effect of Dietary Bellflower(Platycodon glandiflorum) and Red Ginseng on Hypercholesterolemic Rats

홍삼 및 도라지 분말이 흰쥐의 혈청 및 지질에 미치는 영향

  • Noh, Kyung-Hee (Department of Food and Nutrition, Dankook University) ;
  • Kim, Eul-Sang (Department of Food and Nutrition, Dankook University)
  • 노경희 (단국대학교 문리과대학 식품영양학과) ;
  • 김을상 (단국대학교 문리과대학 식품영양학과)
  • Published : 1984.11.30

Abstract

Effects of bellflower and red ginseng on plasma and liver lipid metabolism in rats receiving dietary cholesterol were studied. During experimental period of 14 days the rats were divided into four dietary groups: standard diet: Control diet containing 1% cholesterol and 0.25% sodium cholate to the standard diet: bellflower diet containing 5% bellflower to the control diet, and red ginseng diet containing 5% red ginseng to the control diet. The contents of total cholesterol (TC), HDL-cholesterol(HC), total lipid(TL) and triglyceride(TG) in the plasma and liver were determined after 12 hours fasting. Liver weight of the rats fed control, bellflower or red ginseng diets was greater than that of the rats fed standard diet, however, kidney weight was greater at the standard group. Spleen weight was slightly greater in bellflower diet group. Rats fed control, bellflower and red ginseng diets showed significantly higher concentrations of TL, TC and TG, but lower concentration of HC in the plasma and liver than rats fed standard diet. Neither dietary bellflower nor red ginseng changed the levels of these four classes of lipid in the plasma of control diet group. But bellflower reduced the level of TG in the liver.

실험적 고콜레스테롤형중(hypercholesterolemia)의 흰쥐(수컷)를 표준 식이군, 콜레스테롤을 첨가한 대조 식이군, 콜레스테롤과 도라지 분말을 첨가한 도라지 식이군, 콜레스테롤과 홍삼 분말을 첨가한 홍삼 식이군으로 2주동안 사육하여 혈청 및 간장의 지질 대사에 미치는 영향을 관찰한 결과는 다음과 같다. 1. 체중 증가는 표준 식이군에 비하여 도라지 식이굴이 약간 낮게 나타났으나, 이것은 처음 2일 동안의 새로운 식이에 대한 적응이 영향을 미친 것이며, 그 이후의 증체량과 식이효율은 모두 동일하였다. 2. 장기 중량에 있어서는 간 중량은 표준 식이군에 비하여 콜레스테롤을 식이 중에 첨가한 3군이 약간 증가하였으며, 또한 유백색을 띠었다. 신장의 증량은 표준 식이군보다 다른 3군이 낮은 경향을 보였고, 심장, 부신, 고환은 변화가 없었으며 비장은 도라지 식이군이 약간 증가된 경향을 나타냈다. 3. 도라지 식이군이나 홍삼 식이군이 혈장 중 HDL-콜레스테롤의 상승효과를 나타내지 못했으며 총 지질, 총 콜레스테롤, 중성 지방의 저하 효과를 나타내지 못했다. 4. 도라지 식이군이나 홍삼 식이군이 간 지질 중 총 지질이나 총 콜레스테롤을 저하시키지는 못했으나 도라지 분말 첨가 식이는 간의 중성 지방을 저하시키는 것으로 나타났다.

Keywords