Studies on Thermal Oxidation of Soybean Oil : Changes in Some Rheological Properties of a Soybean Oil during Thermal Oxidation

가열산화중의 콩기름의 유동학적 연구

  • Shin, Ae-Ja (Department of Food Technology, Korea University) ;
  • Kim, Dong-Hoon (Department of Food Technology, Korea University)
  • 신애자 (고려대학교 식품공학과) ;
  • 김동훈 (고려대학교 식품공학과)
  • Published : 1985.06.01

Abstract

In the present study, an attempt was made to investigate the characteristics of rheological properties of a themally oxidized soybean oil. Various flow curves of the oxidized oils were obtained using a broad range of shear rate (452-904 rpm). The flow curves showed the characteristics of thixotropic flow, and as temperature decreased (range : 13-$37^{\circ}C$) they demonstrated increasingly stronger thixotropic properties. A thixotropic slope similar to the coefficient of thixotropy as applied to the rheological characteristics of the thermally oxidized soybean oil to predict its rheological properties quantitatively at an equilibrium state. The empirical formula with the thixotropic slope was found satisfactory in predicting the Non-Newtonian behavior of the thermally oxidized soybean oil.

가열산화된 식용 콩기름시료(가열온도 : $180^{\circ}C$, 가열시간 : 7시간, 공기주입속도 : 120 ml/min)를 여러 측정온도에서 320 rpm에서 904 rpm의 넓은 전단속도 범위에서 그 유동곡선을 얻어 그 유동학적 특성을 조사하였던바 틱소트로피 유체의 특성을 나타내었다. 또한 전단속도가 증가함에 따라, 그리고 측정온도가 낮아짐에 따라(측정온도범위 : $13{\sim}37^{\circ}C$) 틱소트로피의 유채 특성을 더 강하게 나타내었다. 한편 가열산화된 콩기름 시료의 유동학적 특성을 반복하여 측정하고저 할 때에는 최소한 1시간 이상의 "휴식기"를 두어야 그 유동학적 특성이 완전히 회복됨을 알 수 있었다. 평형상태에서 가열산화된 콩기름 시료의 유동학적 특성을 정량적으로 나타내기 위해서 틱소트로피계수(coefficient of thixotropy)와 유사성이 있는 틱소트로피 기울기(thixotropic slope)를 적용하였으며 이들은 유동학적 특성에 관한 본 연구의 실험결과들을 만족스럽게 예측하여 주었다.

Keywords