Microstructure of Lupin Seed;a Comparative Study With Soybean

루핀콩과 대두의 미세구조에 관한 비교 연구

  • 이철호 (고려대학교 식품공학과) ;
  • 김정교 (고려대학교 식품공학과)
  • Published : 1985.12.01

Abstract

The structure of the seed of Lupinue angustifolius was studied in order to investigate the Food quality of lupin seed in comparision with soybean. The cotyledonary cells of lupinseed was in egg-like shape and much (more than 4 times) larger than those of soybean. The microstructure of cotyledonary cells of lupinseed was characterized with thick cell wall having distinct pit-pairs. The protein bodies in lupinseed cotyledon cell contained numerous crystaloids, which was absent in soybean. The middle lamella of soybean cell was partially disintegrated by excessive heat treatment ($120^{\circ}C$, 20 min), whereas those of lupinseed did not change much by heting at $120^{\circ}C$ for 130 min.

루핀콩(lupinus angustifolius)의 식품으로서의 가치를 평가하기 위한 형태학적 접근방법의 하나로써 취반시(時) 일어나는 미세구조적 변화를 대두와 비교하였다. 루핀공은 대두에 비해 두꺼운 세포벽과 pit-pair을 가지며 protein body안에 많은 crystaloid를 포함하고 있어, oil seed인 대두와는 상당히 다른 자엽구조를 보여 주었다. 또한 대두에서는 높은 온도($120^{\circ}C$)로 가열했을 때 (20분) middle lamella 구조의 파괴와 함께 세포벽의 손상이 명백하였으나, 루핀콩의 경우 $120^{\circ}C$에서 장시간(130분) 가열했을 때에도 세포벽의 파괴 및 middle lamella의 파괴없이 본래의 자엽세포 구조를 유지하였다.

Keywords