Studies on the Quality of Dried Persimmons

건시(乾枾)의 품질(品質)에 관(關)한 연구(硏究)

  • Lim, Young-Sook (Department of Home Economics, Daegu Technical Junior College)
  • 임영숙 (대우공업전문대학 가정학과)
  • Published : 1985.08.31

Abstract

This study was conducted to evaluate the quality of dried persimmons of several varieties using the analysis of sugar contents by high-performance liquid chromatography, the texture profile analysis by instron texturemeter, and the sensory evaluation. Soluble sugars detected in dried persimmons were mainly glucose and fluctose. The nearly same amounts of glucose and fructose presented in the dried persimmons although there were some differences among varieties tested and sucrose was only little amounts. Namyang Susi was the highest in fracturability and hardness. Namyang Susi and Kojongsi were higher than other dried persimmons in all parametersr, but Hiratanenashi were low in all parameters comparactively. In the sensory evaluations, Hiratanenashi recorded the highest scores in all items and the next were Sangju Dungsi, Chungdo Bansi, Kojongsi and Namyang Susi in order.

건시(乾枾)의 품질(品質)에 관한 연구(硏究)로서 국내(國內)의 4품종(品種)과 외국(外國)의 한품종(品種)을 선정(選定)하여 실험실적(實驗室的)으로 건시(乾枾)를 제조(製造)하여 이들의 당조성(糖組成)과 물성(物性)을 측정(測定)하였고 관능검사(官能檢査)를 실시한 結果(結果)를 요약하면 다음과 같다. 1. 건시(乾枾)의 구성당(構成糖)은 glucose, fructose, sucrose 였으며 건시과육(乾枾果肉)의 당조성(糖組成)은 품종(品種)에 따라 약간씩 다르나 glucose와 fructose가 비슷한 함량(含量)을 나타내고 있었으며 sucrose는 극미량에 불과했다. 2. 건시(乾枾)의 물성중(物性中) fracturability, hardness는 남양 수시가 가장 높았으며 대개의 parameter가 남양수시와 고종시에서 비교적(比較的) 높게 나타났고 평핵무(平核無)와 상주둥시는 거의 모든 parameter에서 비교적(比較的) 낮게 나타났다. 3. 물물성측정(物物性測定)의 결과(結果)로부터 건조 남양수시와 고종시는 딱딱하고 질긴 조직(組織)을 나타냈으며 평핵무(平核無)와 상주둥시는 비교적(比較的) 건시(乾枾)로서 양호한 조직(組織)을 가짐을 알 수 있었다. 4. 관능검사(官能檢査)에 의한 품질비교(品質比較)에 있어서는 거의 모든 항목에서 평핵무(平核無), 상주둥시, 청도반시, 남양수시의 순(順)이었다.

Keywords