Effect of Salt Diets on the Lipid Composition in Serum and Liver of Rats

식염첨가식이(食鹽添加食餌)가 흰쥐의 혈청(血淸) 및 간장(肝臟) 중의 지질성분(脂質成分)에 미치는 영향(影響)

  • 박귀선 (동아대학교 식품영양학과) ;
  • 김석환 (동아대학교 식품영양학과) ;
  • 정정남 (동아대학교 생물학과)
  • Published : 1985.11.21

Abstract

This experiment was undertaken to investigate and compare the effect of salt on the lipid composition in serm and liver of rats. The average body weight gains and food efficiency ratio were not affected by supplementation with salt in diet. Total cholesterol and free cholesterol levels in serum of all experimental diet group were slightly increased by supplementation with salt, while triglyceride levels were significantly increased. HDL-cholesterol levels of all salt supplementation groups were slightly lower than that of the control group, while LDL, VLDL-cholesterol levels of these groups were higher than that of the control group. The ratio of LDL, VLDL-cholesterol to HDL-cholesterol; so called, atheorgenic index, in serum of salt diet groups was slightly higher than that of the control groups. The ratio of LDL, VLDL-lipoprotein to HDL-lipoprotein in salt diet group were significantly higher than that of the control group. The weight of the liver was not affected by diet, but total cholesterol and triglyceride levels of the liver in salt diet groups were higher than that of the control group.

식염투여(食鹽投與)가 흰쥐의 혈청(血淸) 및 간(肝)의 지질성분(脂質成分)에 미치는 영향(影響)을 조사(調査)하고 이를 서로 비교(比較)하기 위하여 본실험(本實驗)에서는 흰쥐 40마리를 1개군(個群)으로 균분(均分)하여 표준식이군(標準食餌群), 0.03% 식염첨가군(食鹽添加群), 0.1% 식염첨가군(食鹽添加群), 0.3% 식염첨가군(食鹽添加群)으로 나누어 45일간(日間) 실험식이(實驗食餌)를 자유(自由)롭게 급식(給食)시켰다. 사육(飼育)한 후(後) 흰쥐의 체중증가량(體重增加量), 식이효율(食餌效率), 혈청중(血淸中)의 총(總) cholesterol, 유리(遊離) cholesterol, triglyceride, HDL-cholesterol의 함량(含量), HDL과 LDL, VLDL-cholesterol의 비(比) 및 간(肝)의 중량(重量), 간내(肝內)의 총(總) cholesterol, triglyceride의 함량(含量)은 측정(測定), 고찰(考察)한 결과(結果)는 다음과 같다. 1. 식염투여(食鹽投與)에 의(依)한 식이섭취량(食餌攝取量) 및 체중증가(體重增加), 식이효율(食餌效率)은 유의성(有意性)이 없었다. 2. 혈청(血淸) 총(總) cholesterol, 유리(遊離) cholesterol, 모두 표준식이군(標準食餌群)에 비(比)해 식염첨가군(食鹽添加群)의 높은 경향(傾向)이었으나 유의성(有意性)은 없었고 triglyceride량(量)은 0.3% 식염첨가군(食鹽添加群)이 229.6 mg/100 ml로 표준식이군(標準食餌群) 136.1 mg/100 ml보다 68% 증가(增加)하였다. 3. 혈청(血淸) HDL-cholesterol은 식염첨가군(食鹽添加群)이 표준식이군(標準食餌群)에 비(比)해 낮은 경향(傾向)이었고, LDL, VLDL-cholesterol은 오히려 높았으나 유의성(有意性)은 없었다. 4. 동맥경화지수(動脈硬化指數)인 B/A는 식염투여농도(食鹽投與濃度)의 증가(增加)에 따라 높아지는 경향(傾向)을 나타내었다. 5. 식염투여(食鹽投與)가 혈청(血淸) lipoprotein의 비(比)(B/A)에 유의적(有意的)인 차(差)를 보였다. 6. 식염투여(食鹽投與)가 간(肝)의 중량(重量)의 증가(增加)에는 유의성(有意性)이 없었으나 간내(肝內)의 총(總)cholesterol과 triglyceride 함량(含量)에 있어서는 표준식이군(標準食餌群)이 19.7 mg/g, 0.3% 식염첨가군(食鹽添加群)이 50.0 mg/g, 46.8 mg/g, 99.0 mg/g으로 유의적(有意的)인 차이(差異)를 나타내었다.

Keywords